Rundveemarkt in Bunnik stopt ermee

De veemarkt in Bunnik stopt per direct met het handelen in rundvee. Deze week maandag was de allerlaatste beurs. De schapenmarkt blijft wel open.

Rundveemarkt+in+Bunnik+stopt+ermee
© Marcel Berendsen

Al sinds 1976 wordt er op het terrein van Kassing de Raaphof rundvee verhandeld. Een belangrijke reden voor het stoppen zijn de steeds strengere eisen en het toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), geeft Marco Kassing aan. 'We vinden de gestelde eisen door de toezichthoudende afdeling van de NVWA niet realistisch. Ze strooien her en der met boeterapporten. De laatste periode komt de NVWA letterlijk met een zoeklamp door elke schuur om te kijken of er niet ergens een strootje ligt.'

Kassing betreurt de gang van zaken. 'We hebben altijd meegewerkt aan verbeteringen en aanpassingen, maar dit is niet meer werkbaar. Dat is heel jammer, want vandaag ben ik aan de beurt en morgen een collega-bedrijf. Ik denk ook echt dat door deze houding van de NVWA een enorme kloof ontstaat tussen de sector en de overheid.'


Minder aanvoer van runderen

Kassing constateert ook dat er steeds minder aanvoer en handel is van runderen. 'De veehandel vergrijst, jonge veehandelaren kiezen steeds minder vaak voor de veemarkt, maar dat gaf voor ons niet de doorslag', zegt Kassing. 'De doorslag gaf wel dat wij nu meer tijd kunnen besteden aan het verzorgen van de schapenmarkt.'

De familie Kassing stopt met pijn in het hart met de rundveeactiviteiten. Ook voor de Nederlandse handel in runderen betekent het nogal wat. Na de sluiting in Bunnik blijven alleen nog de veemarkten van Leeuwarden en Purmerend over. De markten zijn volgens hem nog altijd prijsbepalend voor zowel de schapen, kalveren en runderen. 'Maar de verhouding van het aantal runderen dat via de markt wordt verhandeld is wel minimaal ten opzichte van het aantal wekelijkse slachtingen.'

De familie Kassing is al zo’n honderd jaar actief in de veehandel en het veetransport. Naast de veemarkt voor runderen is er de markt voor schapen. Wekelijks worden er zo'n 2.500 schapen verhandeld via Bunnik. De sluiting van Bunnik als rundveemarkt betekent ook dat de noteringen binnenkort niet meer zijn te vinden op de website van Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer