Boer gebruikt slachtinfo van RundveeNet voor duurzamer vee
Wie een slachtkoe aflevert aan de slachterij, hoort meestal niet wat de slachtkwaliteit of het gewicht was. Laat staan of de koe iets aan de borst of lever mankeerde. Daar brengt Vion RundveeNet verandering in. Het draagt bij aan gezondere koeien en een hoger rendement.
'Het maakt nogal een verschil of je een goede slachtkoe aflevert van 420 kilo of een lichte koe van 260 kilo', zegt melkveehouder Ron van Puijenbroek uit het Noord-Brabantse Moergestel. 'In de uitbetaling is het een verschil van 600 tot 700 euro. Een flink bedrag. Daar kun je van op vakantie.'
Sinds een jaar heeft Van Puijenbroek inzicht in het exacte slachtgewicht van elk dier dat hij aflevert aan Vion. Hij maakt namelijk gebruik van het programma RundveeNet. Ook ziet hij via dat systeem of er kilo's zijn afgekeurd en of de koe een afwijking had aan bijvoorbeeld de longen of het buikvlies.
Vetbedekking
Verder krijgt de ondernemer informatie over de vetbedekking van het dier. 'Handig, want zo weet je of je goede dieren aflevert', zegt hij.
Je kunt sturen op wat je aflevert en dat brengt geld op
RundveeNet is een programma van Vion. Het vleesverwerkingsbedrijf verzamelt de slachtdata van elk rund dat het slacht. Sinds 2020 deelt het bedrijf deze gegevens met melkveehouders. Dit is kosteloos. Iedereen die levert aan Vion, kan meedoen. Wel moet de boer een machtiging invullen. De data blijven eigendom van de boer.
Dierenwelzijn
'Voorheen bleven de slachtgegevens bij ons op de plank liggen, terwijl ze ook nuttig zijn voor de bedrijfsvoering van veehouders. De gegevens kunnen hen helpen om de diergezondheid, het dierenwelzijn en het rendement te optimaliseren', zegt Rik Vlemminx, dataspecialist bij Vion.
'Hiermee willen we het thema duurzaamheid in de ketens verder uitbouwen. RundveeNet is daar een tool voor. Het is een win-winsituatie voor alle betrokken partijen.'
FarmingNet
In de varkenshouderij bestaat zo'n systeem al langer, namelijk Vion FarmingNet. Dit systeem geeft varkenshouders direct inzicht in de gewichten en de spier- en spekdikte van de geleverde dieren, maar ook in de prestaties per afdeling.
Van Puijenbroek melkt 180 koeien. De gemiddelde melkgift ligt jaarlijks op 11.400 kilo per koe per jaar en de bedrijfsstandaardkoe is 52,5. Zoals de meeste boeren kijkt de Brabantse ondernemer kritisch naar elk melkcontroleoverzicht. Elke twee weken komt de dierenarts voor bedrijfsbegeleiding.
Bewust
De melkveehouder vindt het eigenlijk niet meer dan logisch dat boeren de slachtgegevens kunnen inzien. 'Ik lever niet alleen melk, maar ook vlees. De slachtinfo maakt je bewust van het gewicht en de kwaliteit van de dieren die je aflevert en dat brengt geld op.'
Gezonde koeien zijn de basis voor een rendabele bedrijfsvoering en voor prettig werken in de stal, vindt de ondernemer. Niet alleen informatie over de gezondheid van levende koeien is hierbij belangrijk. 'Ook de gegevens die worden verzameld tijdens het slachten van koeien is van grote waarde voor goed veemanagement.'
Aflevergewicht
Van Puijenbroek gebruikt bewust de term 'afleveren' in plaats van 'afvoeren'. Dat klinkt volgens hem volwaardiger en positiever. In 2021 leverde hij 41 runderen aan de slachterij. Ze wogen gemiddeld 307 kilo. Geen enkel dier werd afgekeurd en bij zes koeien werden enkele kilo's vlees afgekeurd. Daarnaast waren er enkele constateringen met betrekking tot bijvoorbeeld de longen en de lever.
Nu de melkveehouder is begonnen met het inkruisen van Montbéliarde en Zweeds roodbont, hoopt hij dat het aflevergewicht op de middellange termijn zal stijgen en daarmee dus ook de uitbetaling.
Bespreken met dierenarts
Van Puijenbroek bespreekt de slachtgegevens regelmatig met zijn dierenarts Sebastian Claessens van Dierenartsen Midden Brabant. Die noemt het slachtrapport van de melkveehouder netjes.
'Op dit bedrijf zie je weinig afwijkingen bij de koeien. Ze hebben het goed hier. Ze liggen bijvoorbeeld in een royaal zandbed waardoor je niet tot nauwelijks dikke hakken ziet. Dat vind je dus ook niet terug in de slachtresultaten. Hoe beter je de buitenkant van de koe intact laat, hoe minder afwijkingen je ziet bij het slachten.'
Met de slachtgegevens kunnen boeren de gezondheid van hun vee verbeteren. Vermeldt het rapport bijvoorbeeld structureel veel longbevindingen, dan kan de veehouder dit bespreken met zijn dierenarts. 'Extra diagnostiek en bijvoorbeeld vaccinatie bij de kalveren zijn dan een optie', zegt Claessens.
Scherp-in
Bij toename van het aantal buikvliesbevindingen kan er sprake zijn van scherp-in. Bij leverbevindingen kan leverbot een oorzaak zijn.
Een van de koeien van Van Puijenbroek was op het oog gezond, maar uit het slachtrapport bleek dat ze leverbot had. 'In deze regio zou je dat niet verwachten', zegt zijn dierenarts. 'Maar je weet nu: mocht een koe verschijnselen van een verminderde leverfunctie hebben, dan kan leverbot dus een oorzaak zijn.'
Vanuit de slachtgegevens proberen de veehouder en zijn dierenarts mogelijke diergezondheidsbevindingen bij de veestapel te voorkomen of te beheersen. Vlemminx: 'Gezondere koeien van een duurzamer bedrijf met meer melk- en vleesomzet zijn het resultaat.'
'Data blijven eigendom van boer en worden niet gedeeld'
'Gezonde koeien zijn het uitgangspunt', zegt Rik Vlemminx over het online-informatiesysteem RundveeNet. Hij is dataspecialist bij Vion en houdt zich bezig met het analyseren van de slachtgegevens van rundvee. Met RundveeNet is er nu een dashboard ontwikkeld, zodat veehouders de gegevens online kunnen inzien. Vlemminx: 'Ook kunnen boeren hun slachtresultaten vergelijken met die van andere anonieme boeren.' Het betreft informatie over de kwaliteit van het karkas zoals gewicht, classificering en vetbedekking. Daarnaast krijgen boeren inzicht in de gezondheid van hun slachtkoeien. Denk aan bevindingen aan nieren, lever, longen, borst- en buikvlies, hak en knie. Hiermee kunnen veehouders met hun eigen dierenarts aan de slag om mogelijke diergezondheidsproblemen bij de veestapel te voorkomen of te beheersen. Vlemminx heeft de slachtdata van rundvee geanalyseerd. Het viel hem op dat de meest voorkomende bevindingen wat betreft gezondheid betrekking hebben op de lever, het borst- en buikvlies en de longen. Ongeveer vierhonderd van de circa 8.500 melkveehouders die aan Vion leveren, maken gebruik van RundveeNet. 'We rollen het stapsgewijs uit in overleg met dierenartsen, handelaren en onze vertegenwoordigers. De data blijven eigendom van de boer en worden niet met andere partijen gedeeld', benadrukt Vlemminx. Vier jaar geleden is RundveeNet ontstaan uit een samenwerking van ketenpartners waaronder de Nederlandse Zuivel Organisatie, LTO, Royal GD, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (LH) #61124
Gebruikt, € 5.247
-
Lely Splendimo 360M (1000rpm)
2018, P.O.A.
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker 901 SM (HG) #26853
Gebruikt, € 8.500
-
John Deere Tractor 6R 150 (BV) #492858
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker waterkwaliteit, NIL, klimaat, bodem en agrarisch natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Directeur
KAVB - Hillegom
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Docent-Onderzoeker Innovatieve Plantenteelt
Hogeschool Van Hall Larenstein - Leeuwarden
Regiobestuurder (voorzitter Flevoland) LTO Noord
LTO Noord - Flevoland
Weer
-
Vrijdag16° / 3°10 %
-
Zaterdag16° / 2°10 %
-
Zondag14° / 8°60 %