Belgische wijnproductie uitgekomen op recordniveau

De wijnproductie in België is het afgelopen jaar uitgekomen op een recordniveau van ruim 3 miljoen liter, blijkt uit nieuwe cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Het is een stijging van maar liefst 124 procent in vergelijking tot een jaar eerder.

Belgische+wijnproductie+uitgekomen+op+recordniveau
© VidiPhoto

De groei gaat op voor alle wijnsoorten, waarbij de grootste plussen zijn weggelegd voor rode wijn (+220 procent) en mousserende witte wijn (+161 procent). Een groei in het aantal wijnproducenten, de gunstige weersomstandigheden en een groter bebouwd areaal liggen ten grondslag aan de positieve resultaten.

Wallonië laat met een groei van 140 procent de grootste stijging zien. Vooral de provincies Luik (+422 procent) en Henegouwen (+124 procent) dragen hieraan bij. De provincie Henegouwen produceerde het afgelopen jaar in totaal iets meer dan 800.000 liter. Dat is 27 procent van de totale Belgische wijnproductie. In Vlaanderen steeg de wijnproductie met 109 procent. De provincie Limburg valt met een productie van 627.000 liter het meeste op.Het aantal wijnproducenten in België steeg het afgelopen jaar naar 259. Dat was er twee jaar eerder nog 'slechts' 198. Ongeveer 40 procent van die producenten bevindt zich in Wallonië. Daarmee heeft daar de grootste groei plaatsgevonden. In 2021 had Vlaanderen namelijk nog twee keer zoveel wijnproducenten als Wallonië.


Overproductie in Frankrijk

Ook in de Franse wijnregio's Bordeaux, Rhône en Languedoc is sprake van een hogere productie. Bij de mindere kwaliteitswijnen wordt zelfs gesproken over een structurele overproductie. Dit heeft gevolgen voor de financiële positie van wijnboeren. Eén op de drie wijnproducenten in Bordeaux zegt te kampen met financiële problemen. Volgens de wijnproducenten is het door de hoge inflatie lastig om afnemers te vinden. Ook neemt de export naar China nog altijd af.


De cijfers in Frankrijk en België stroken niet met de verwachting die de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding eind vorig jaar naar buiten bracht. Zij rekent nog altijd met een wereldwijd lagere wijnproductie dan in voorgaande jaren. Op basis van cijfers uit 29 landen komt de wereldwijde wijnproductie over het afgelopen jaar uit op 260 miljoen hectoliter. Het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar bedraagt 270 hectoliter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer