Wijndomein Tussen Rug en Rijn valt jaarlijks in de prijzen

Simon Crone is met zijn dochter Lianne eigenaar van Wijndomein Tussen Rug en Rijn in het Utrechtse Elst. Sinds tien jaar leggen zij zich toe op de productie van kwalitatief goede wijn. Dat is gelukt, ze hebben al veel prijzen gewonnen.

Wijndomein+Tussen+Rug+en+Rijn+valt+jaarlijks+in+de+prijzen
© William Hoogteyling

'Wij hebben jaren tussen de wijngaarden in Zuid-Frankrijk gewoond', zegt Simon Crone, samen met zijn dochter Lianne eigenaar van Wijndomein Tussen Rug en Rijn in het Utrechtse Elst. 'Daar hebben we gezien hoe de Fransen wijn maken.'

Achter het huis waar ze in 1993 kwamen wonen lagen een boomgaard en een stuk grond. Daarop plantten ze twintig wijnranken aan. Maar de planten groeiden te wild of ze deden het niet goed, zodat de ondernemers op zoek gingen naar geschiktere rassen. Die vonden ze bij Duitse druiventelers. Een paar honderd planten leverden betere resultaten op, waarvan het tweetal af en toe wijn maakte. Maar dat was een beperkt succes.

'In 2012 stonden we voor de keuze: ermee stoppen of het serieus oppakken om kwalitatief goede wijn te maken', zegt Crone. 'Toen ik op mijn 71ste met pensioen ging, besloten we ons te gaan verdiepen in rassen die met de juiste teelt goede wijn op konden leveren. En we bouwden een wijnkelder om te zorgen voor een ruimte met een constante temperatuur.'

We wachten tot de druiven de juiste hoeveelheid suiker, zuur en smaakstoffen bevatten

Simon Crone, wijngaardenier in Elst

De twee kwamen in contact met andere Nederlandse wijnbouwers en volgden cursussen in Duitsland en Frankrijk. 'Omdat we daar hadden gewoond, konden we goed overweg met het Frans aan de Université du Vin. En ten opzichte van Frankrijk is Duitsland nog een kleiner wijnland.'


WhatsAppgroep

De ondernemers pachtten nog twee percelen, zodat ze over 0,7 hectare konden beschikken. Daarnaast gingen ze met andere rassen aan de slag en schaften ze professionele apparatuur aan voor het maken van wijn.

'Onze belangrijkste rassen zijn nu de rode Monarch en Cabernet Cortis en de witte Souvignier Gris en Muscaris. We hebben ook nog wat witte Johanniter, maar die vervangen we geleidelijk door andere soorten.' Crone legt uit dat de gekozen rassen resistent zijn tegen (valse) meeldauw en dat ze de planten op de zandgrond versterken met groene compost van onder andere het verhakselde snoeihout.

Dankzij een beregeningsinstallatie kunnen de wijngaardeniers schade door nachtvorst voorkomen. In het groeiseizoen is het belangrijk om overtollige bladeren en trossen te verwijderen om de beste druiven te produceren.


De wijngaard levert jaarlijks zo'n 2.400 flessen wijn op.
De wijngaard levert jaarlijks zo'n 2.400 flessen wijn op. © William Hoogteyling

De oogst begint rond de eerste week van oktober en duurt drie tot vier weken. Crone: 'We wachten tot de druiven de juiste hoeveelheid suiker, zuur en smaakstoffen bevatten. Je moet niet te vroeg beginnen met de oogst.'

Wijndomein regelt het werk via een WhatsAppgroep met vrijwilligers, familie en kennissen die veelal uit de buurt komen, maar ook uit Amsterdam en Leiden. De geplukte druiven gaan dezelfde dag nog in een ontsteelmachine en later door de pers. Na het persen, de vergisting en andere processen begint het bottelen in april.

Het vergisten van de wijn gebeurt in twaalf tanks van 300 of 500 liter. Daarnaast heeft de wijngaard nog de beschikking over een houten vat om rode wijn in te laten rijpen. De 2.400 wijnranken leveren jaarlijks zo'n 2.400 flessen wijn op, 40 procent rode en 60 procent witte wijn en enkele flessen rosé.


Wijnkeuring van de Lage Landen

Sinds 2017 doet Wijndomein Tussen Rug en Rijn mee aan de Wijnkeuring van de Lage Landen, georganiseerd door Stichting Wijninstituut Nederland. Een onafhankelijk Duits proefpanel in Neustadt an der Weinstrasse proeft en keurt daarvoor de ingezonden wijnen uit Nederland en België. Dat heeft de Elstenaren de afgelopen jaren gouden, zilveren en bronzen medailles en keurzegels opgeleverd. Dit jaar heeft de witte Elsterberg uit 2021 een gouden medaille gewonnen en de witte Johanniter, eveneens uit 2021, een zilveren.

De Crones verkopen hun wijn op zaterdag aan huis en tijdens de rondleidingen met proeverij. Ze leveren aan diverse restaurants: Bentinck in Amerongen, De Klok in Leiden, Bistronoom in Woerden en l'Invité in Amsterdam. Daarnaast zijn hun wijnen zowel online te koop als bij Smits Specialiteiten in Rhenen.


Uitverkocht

'Albert Heijn René Lukens hier in Elst wilde meer lokale producten gaan verkopen en heeft onze wijn ook in zijn assortiment opgenomen', vertelt Crone. 'De verkoop van de oogst uit 2020 liep zo goed dat we vorig jaar met Kerstmis al leegverkocht waren. Dat vonden we best vervelend. Maar ook de oogst van vorig jaar loopt lekker door.'

Sinds een paar jaar werken de twee samen met een wijngaard in Rhenen van 0,5 hectare. Deze levert dit jaar de eerste oogst, waarvan ze wijn gaan maken. Als bestuurslid van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten heeft Crone het areaal wijngaarden de afgelopen jaren gestaag zien groeien, maar hij heeft ook ondernemers zien verdwijnen. 'Mensen onderschatten vaak hoeveel werk het is.'


Simon en Lianne Crone
Simon en Lianne Crone © William Hoogteyling

Bedrijfsgegevens

Naam: Simon (79) en Lianne (54) Crone. Woonplaats: Elst (UT). Bedrijf: Wijndomein Tussen Rug en Rijn. Grootte: 0,5 hectare. Op het wijndomein werken de Crones zo biologisch en circulair mogelijk, zonder gebruik van herbiciden. De afstand tussen de wijnranken is 90 centimeter en de rijbreedte is 2 meter, zodat een trekker ertussendoor kan rijden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer