Copa-Cogeca: Nederlandse wijnproductie neemt 10 procent toe

Door het gunstige weer voor de druiventeelt deze zomer neemt de wijnproductie in Nederland naar verwachting met 10 procent toe. Dat meldt landbouwkoepelorganisatie Copa-Cogeca. Vooral de ziektedruk lijkt bij Nederlandse wijnboeren mee te vallen.

Copa%2DCogeca%3A+Nederlandse+wijnproductie+neemt+10+procent+toe
© Hans Prinsen

Copa-Cogeca rekent door het extreme weer in 2022 op een wisselende Europese oogst. De wijnproductie in Europa zal ongeveer gelijk zijn aan vorig jaar, maar gaat het vijfjarig gemiddelde niet halen. Dat is het gevolg van grote opbrengstverschillen binnen de landen door droogte en hitte.

De drie belangrijkste productielanden, Italië, Frankrijk en Spanje, produceren naar verwachting 130,2 miljoen hectoliter. Dat is een lichte stijging van 1,1 procent ten opzichte van de 128,7 miljoen hectoliter geproduceerd in 2021. Het betekent een daling van 2,1 procent tegenover het vijfjarig gemiddelde van 132,9 miljoen hectoliter.


Goede kwaliteit

Voor het grootste deel van de overige Europese landen voorziet Copa-Cogeca opbrengstdalingen. Het positieve nieuws is dat de druiven in een goede fytosanitaire staat verkeren, wat duidt op wijnen van uitstekende kwaliteit.


Copa-Cogeca rekent op een stabiele Italiaanse productie in vergelijking met vorig jaar. Dit ondanks de droogte en hoge temperaturen. Voordeel is dat het gebrek aan neerslag de bestrijding van schimmelziekten heeft vergemakkelijkt. De wijnproductie in Frankrijk zal herstellen na een zeer lage oogst in 2021 door nachtvorst. Copa-Cogeca mikt op een productiestijging van 16,2 procent ten opzichte van 2021.

Spaanse wijngaarden hebben dit groeiseizoen te lijden gehad onder het gebrek aan regen. Net als in Italië en Frankrijk is de oogst dit jaar twee tot drie weken eerder gestart. Wel heeft de extreem warme zomer bijgedragen aan kwalitatief goede en ziektevrije druiven. Van Duitsland zijn er nog geen gegevens beschikbaar, omdat telers daar nog volop aan het oogsten zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer