Klimaatverandering zorgt voor lagere wijnproductie

De wereldwijde wijnproductie zal in 2022 voor de vierde keer op rij lager uitkomen dan het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Een opeenvolging van hittegolven en droogteperioden in delen van Europa ligt hieraan ten grondslag.

Klimaatverandering+zorgt+voor+lagere+wijnproductie
© Vidiphoto

Dit blijkt uit de eerste raming die de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV) heeft gepubliceerd. Op basis van gegevens uit 29 landen die samen goed zijn voor 91 procent van de wereldproductie, komt de wijnproductie dit jaar uit op 260 miljoen hectoliter. Het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar bedraagt 270 hectoliter.

De productie is vergelijkbaar met vorig jaar. Toen werd 262 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Volgens de OIV is dit het vierde jaar op rij dat de wereldwijde wijnproductie onder het langjarig gemiddelde uitkomt. In 2019 werd niet meer dan 258 miljoen hectoliter wijn verbouwd.


Grootste producenten

De twee grootste producenten ter wereld, Italië en Frankrijk, verbouwen naar verwachting juist meer wijn dan afgelopen vijf jaar. Voor Italië komt de plus uit op 0,1 procent tot 50,3 miljoen hectoliter. Frankrijk realiseert een veel grotere groei. De OIV verwacht dat de op een na grootste producent ter wereld dit jaar 6,6 procent meer wijn verbouwt, tot 44,2 miljoen hectoliter.

Tegelijkertijd wordt voor Spanje, de nummer 3 van de wereld, een productiedaling van 2 procent verwacht, tot 33 miljoen hectoliter. 'Dit is vooral een gevolg van droogte en beperkte toegang tot water in sommige regio's', meldt de organisatie in het rapport. De productie in Griekenland heeft het sterkst geleden onder droogte en hitte. De productie daalt daar dit jaar met 29 procent, schat de OIV in.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer