Ruim driehonderd reacties inspraakronde PlanetProof plantaardige producten

De inspraakronde voor de herziening van de eisen van keurmerk On the way to PlanetProof voor plantaardige producten heeft ruim driehonderd waardevolle reacties opgeleverd. Dat laat Stichting Milieukeurmerk (SMK) weten.

Ruim+driehonderd+reacties+inspraakronde+PlanetProof+plantaardige+producten
© Twan Wiermans

De inspraakronde voor herziening van de PlanetProof-eisen voor plantaardige producten liep van 1 tot en met 21 oktober. De nieuwe eisen gaan per 1 januari 2023 in. De reacties hadden onder meer betrekking op het registeren van energieverbruik, emissieberekening en duurzame stroom in open teelten.

Ook gingen de reacties over verlagingen van actieve stofnormen voor een aantal open en bedekte teelten en het gebruik van minimaal 80 procent gecertificeerd uitgangsmateriaal voor bolbloemen en de witloftrek. Verder had de inbreng te maken met de volgende wijzigingen:

- Nieuwe en verplaatste gewasbeschermingsmiddelen op Lijst I en II;
- Toegevoegde gewas-plaagcombinaties in niet-chemische bestrijding;
- Maximaliseren van de zwartstrookbreedte in fruit- en laanbomenteelt, vanaf 2025;
- Verlagingen van actieve stofnormen voor een aantal open en bedekte teelten;
- Meetellen van kaliumfosfonaten in berekeningen van het actieve stofgebruik;
- Vervallen van het bonuspunt voor gebruik van laag-risicostoffen;
- Het opstellen van een bedrijfsnatuurplan voor het totale areaal en reservering van 5 procent areaal in 2026 voor biodiversiteit en landschapselementen.

Het College van Deskundigen Plantaardig beoordeelt deze inbreng in de komende weken en neemt begin december een definitief besluit over de eisen. Daarbij wordt opnieuw een afweging gemaakt van de gewenste ambitie en de haalbaarheid voor ondernemers. SMK publiceert de vernieuwde eisen voor de kerst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer