LTO en ZLTO gaan nauw samenwerken met Oekraïne

LTO Nederland en ZLTO gaan nauw samenwerken met Oekraïne op het gebied van agrarisch ondernemen. De belangenorganisaties en de Oekraïense ambassadeur in Nederland Maksym Kononenko tekenden daarvoor dinsdag op het ZLTO-kantoor in het Brabantse Den Bosch een 'memorandum of understanding'.

LTO+en+ZLTO+gaan+nauw+samenwerken+met+Oekra%C3%AFne
© Studio Van Assendelft

Concreet betekent dit dat LTO Nederland en ZLTO het e-platform Nazovni gaan benutten als 'marktplaats' voor Nederlandse en Oekraïense ondernemers om van daaruit tot zaken te komen.

Namens de agrarische belangenverenigingen ondertekenden voorzitters Sjaak van der Tak (LTO Nederland) en Wim Bens (ZLTO) de overeenkomst. Ambassadeur Maksym Kononenko deed dit namens Oekraïne, in aanwezigheid van landbouwattaché Natalya Fedyora en honorair consul Karel Burger Dirven.


Enorm potentieel

In zijn toespraak wees ambassadeur Kononenko op het enorme potentieel dat zijn land voor agrarisch ondernemers heeft en hij nodigde Nederlandse boeren en tuinders uit om hun horizon te verbreden naar Oekraïne. De gezant van president Zelensky wees erop dat 80 procent van zijn land relatief veilig is en zeer geschikt voor zowel akkerbouw als veehouderij.


Brabants agrarisch ondernemer Antoon Smits, die zowel in Oekraïne als Nederland onderneemt, erkent dit. Hij is al vijftien jaar actief in het land. 'Als ik mijn vingers in grond steek, groeien er bij wijze van spreken direct wortels aan. Zo vruchtbaar is de grond daar.'


Zaadimport loopt vertraging op

Tegelijkertijd vroeg de ambassadeur nadrukkelijk aandacht voor de problemen die zijn land momenteel als gevolg van de oorlog ondervindt: de import van zaden, cruciaal aan het begin van het zaaiseizoen, loopt vertraging op. Er is een schaarste aan brandstoffen en kunstmest. Daarnaast verloopt de export nog altijd verre van ideaal, ondanks het opheffen van de havenblokkades.

Er blijft veel kostbaar voedsel, vaak bestemd voor minder bedeelde landen in Azië en Afrika, in Oekraïense pakhuizen liggen. ZLTO en LTO Nederland zegden toe hun netwerken maximaal open te zetten en Oekraïne waar mogelijk te ondersteunen om zijn positie als onafhankelijk voedsel producerend land te versterken en te helpen bij de agrarische wederopbouw van het land.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer