Eric Douma: 'Inhuren via een buitenlands bedrijf tikkende tijdbom'

Internationale werknemers via een buitenlands bedrijf inhuren en laten werken onder een niet-Nederlandse arbeidsovereenkomst (A1-verloning) is niet zonder risico. De Werkgeverslijn krijgt hier geregeld vragen over. Eric Douma, portefeuillehouder Ondernemerschap & Onderwijs bij LTO Nederland, waarschuwt voor complexe regels en spreekt van 'een tikkende tijdbom'.

Eric+Douma%3A+%27Inhuren+via+een+buitenlands+bedrijf+tikkende+tijdbom%27
© VidiPhoto

Wat is A1-verloning?

'Internationale werknemers die in een ander EU-land gaan werken, treden meestal in dienst bij een werkgever in het land waar ze gaan werken. De sociale verzekeringspremies worden dan afgedragen in het werkland. Bij een A1-verloning werkt het andersom: de werknemer blijft in dienst van een werkgever in zijn thuisland en daar worden de sociale verzekeringspremies afgedragen. Met een A1-verklaring kan worden aangetoond dat er inderdaad afdrachten in het buitenland worden gedaan.'


Kan dat zo maar?

'Aan het gebruik van A1-verloning zijn strenge voorwaarden verbonden. Zo worden er voorwaarden gesteld aan de buitenlandse onderneming en aan de betreffende werknemer. Bijvoorbeeld dat er een substantieel deel van de activiteiten van de onderneming in het eigen land moet worden uitgevoerd en dat de werknemer daar sociaal verzekerd moet zijn geweest voor de detachering plaatsvindt. Een ander element waar je mee te maken krijgt bij A1-verloning, is de melding bij het meldloket Posted Workers van de Nederlandse overheid. Dit zijn maar een aantal van de vele verplichtingen en voorwaarden.'


Wat is het risico?

'De complexiteit maakt dat A1-verloning vaak onbedoeld kan leiden tot grote aansprakelijkheidsrisico's. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert op correcte toepassing van A1-verloning en deelt stevige boetes uit bij overtreding.'


Welke overtredingen kun je - onbedoeld - begaan met zo'n overeenkomst?

'Bij A1-verloning is sprake van een niet-Nederlandse arbeidsovereenkomst. Deze kan naar onze Nederlandse maatstaven bepalingen bevatten die wij niet passend of wenselijk vinden. Je bent zelf geen partij bij deze overeenkomst, maar kunt er wel op aangesproken worden. Realiseer je dat boetebedingen, zwijgconstructies en inhoudingen voor onze Nederlandse maatstaven niet acceptabel zijn. Kortom veel ingewikkelde regels, waarbij het moeilijk controleren en toezicht houden is. Privacy, regels en taal maken dit nog lastiger.'


Is A1-verloning een oplossing of risico?

'Hoewel A1-verloning ook kansen kan bieden, zitten er zoveel haken en ogen aan, dat het gebruik ervan afgeraden moet worden. Wil je er als ondernemer desalniettemin toch mee aan de slag, ga dan niet alleen af op de kennis van de aanbiedende partijen. Deze hebben immers ook een eigen belang. Win in plaats daarvan advies in bij een professionele en onafhankelijke partij.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer