Goed werkgeverschap is essentieel in tijden van arbeidsmarktkrapte

Het einde van de krapte op de arbeidsmarkt is nog niet in zicht. In het tweede kwartaal was de krapte zelfs zo groot dat in alle beroepsgroepen sprake was van een personeelstekort. Om personeel aan u te binden, wordt het daarom steeds belangrijker om te focussen op goed werkgeverschap. Dat geldt ook voor ondernemers in de agrarische sector.

Goed+werkgeverschap+is+essentieel+in+tijden+van+arbeidsmarktkrapte
© Twan Wiermans

Goed werkgeverschap is niet zomaar even geregeld. Er komt veel bij kijken, zegt adviseur Diana Eleveld van de Werkgeverslijn. 'Vooral voor beginnend werkgevers kan het lastig zijn om door de bomen het bos te blijven zien. Er zijn immers veel verschillende vormen van arbeid met verschillende risico's en kostenplaatjes.' Voor agrarisch ondernemers die zich willen verdiepen in het werkgeverschap, biedt de Werkgeverslijn in november de e-learning 'Help, ik ben werkgever' aan.

Meer dan 130 boeren hebben zich voor deze onlinecursus aangemeld. Dat is goed nieuws, vindt Eleveld. 'Veel beginnend werkgevers in de agrarische sector rollen namelijk het werkgeverschap in zonder te weten waar ze echt voor kiezen. Ze hebben in veel gevallen snel iemand nodig, bijvoorbeeld in tijden van de oogst of bij het planten, en kiezen daarom uit gemak voor een zzp'er die ze kennen of een uitzendkracht. De vraag is of dat altijd de beste keuze is.'


Meer dan de factuur betalen

Eleveld vindt dat het thema 'personeel' vandaag de dag een belangrijkere rol moet spelen in de bedrijfsvoering op het landbouwbedrijf dan alleen de factuur betalen. 'Nu de kosten de pan uit rijzen, is het belangrijk om goed te kijken welke vorm van arbeid het beste bij uw bedrijf past.' Eleveld wijst erop dat het inhuren van personeel bijna altijd duurder is dan het hebben van eigen personeel. Vooral omdat het uitzendbureau er ook iets aan moet verdienen en risico's heeft om af te dekken.

Vraag uzelf af of u op uw bedrijf wilt werken

Diana Eleveld, adviseur Werkgeverslijn

Tegelijkertijd is het volgens de adviseur van de Werkgeverslijn zo dat wanneer u zelf medewerkers in dienst heeft, u ook verantwoordelijk bent voor doorbetaling tijdens ziekte en het begeleiden van re-integratietrajecten. 'Kortom: het is belangrijk dat u als werkgever met vaste arbeidskrachten goed op de hoogte bent van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Ga niet blind af op wat een uitzendbureau of accountant u vertelt.'

Paprikateler André Kaashoek uit het Overijsselse IJsselmuiden onderschrijft dat. 'Als je werkgever bent in de agrarische sector, is het echt belangrijk om je te verdiepen in de regelgeving over arbeid. De e-learning van de Werkgeverslijn kan daar bepaalde handvatten voor bieden.' Ook is het volgens Kaashoek essentieel om duidelijke afspraken te maken met de medewerker.


Binding creëren

Nu personeel schaars is, vinden veel ondernemers het steeds belangrijker een vaste groep werknemers te hebben, merkt Eleveld. 'Dan kom je meteen uit bij een ander aspect van goed werkgeverschap: het creëren van binding met uw personeel', licht Eleveld toe. 'Vraag uzelf af of u op uw bedrijf wilt werken. Denk na over wat voor werkgever u bent en wilt zijn. In tijden van arbeidsmarktkrapte heeft u het meeste aan positieve mond-tot-mondreclame.'

Kaashoek merkt dat ook. 'Wij hebben op ons bedrijf nog niet te maken met een personeelstekort. Door een goede beloning en werksfeer houd je mensen betrokken. Maak gebruik van het inzicht van je medewerkers, waardeer hen en deel ook regelmatig mee hoe het bedrijf ervoor staat.' Hij geeft verder aan dat medewerkers een bepaalde mate van flexibiliteit waarderen.


Binding creëren

Vooral voor glastuinders is het creëren van binding vandaag de dag belangrijk, stelt Eleveld. 'Wanneer u de deuren in de winter sluit, dan wilt u dat u na de winterperiode wel weer personeel heeft. We krijgen veel vragen over hoe glastuinders dit het beste kunnen aanpakken.' Volgens haar is het mogelijk om in overleg met de medewerker tijdelijk ander werk binnen het bedrijf aan te bieden.

Het is ook een optie om medewerkers tijdelijk te detacheren naar andere bedrijven. 'Vaak wordt dan afgesproken dat het personeel daar een bepaalde periode werkt om vervolgens terug te keren naar het oorspronkelijke bedrijf. Door op deze manier uw beste beentje voor te zetten voor uw werknemers, zet u meteen een grote stap naar goed werkgeverschap', zegt de adviseur van de Werkgeverslijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer