Nieuwe aanpak moet rust terugbrengen bij Franse bietentelers

De Franse overheid had met de bietensector in het land afgesproken in drie jaar af te stappen van het gebruik van neonicotinoïden (neonics) voor zaaizaad. Daarvoor zette ze een plan in werking om tot alternatieven te komen. Dat plan leverde tot nu toe nog geen volwaardige alternatieven op, maar een nieuw bedachte aanpak zou daarin verandering moeten brengen.

Nieuwe+aanpak+moet+rust+terugbrengen+bij+Franse+bietentelers
© Job Hiddink

Enkele weken geleden reden er voor het eerst sinds jaren weer trekkers door de binnenstad van Parijs. Aanleiding hiervoor was de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie (EU) van 19 januari 2023, waarin het gebruik van neonics voor zaaizaad voor suikerbieten werd uitgesloten.

Dat verbod gold in de EU al twee jaar, maar door een derogatie konden Franse bietentelers de afgelopen twee jaar nog gebruikmaken van met neonics behandeld zaad. Frankrijk had het plan om voor de allerlaatste keer nog een derogatie te verlenen, maar daar trok de Europese rechter een streep door, blijkt uit de berichtgeving op Agroberichten Buitenland.


Plan met drie pijlers

Een week na de protesten ging de Franse landbouwminister Marc Fesneau met de bietensector om tafel om de beginselen van een steun- en actieplan te presenteren. Dat zou een toereikende bietenproductie in 2023 en de bevoorrading van de Franse suikersector moeten garanderen.


In het plan is vastgelegd dat Frankrijk erop zal toezien dat de beslissing van het Hof van Justitie in alle EU-landen op dezelfde wijze wordt toegepast, om te zorgen voor een gelijk speelveld. Ook heeft Fesneau met de Landbouwraad in Brussel verzocht een vrijwaringsclausule in werking te stellen om te voorkomen dat ingevoerde producten van buiten de EU afkomstig zijn van bieten die met neonics zijn behandeld.

Tweede doel van het steun- en actieplan is de snelle invoering van nieuwe gewasbeschermingsmaatregelen, op basis van het nationaal onderzoeks- en innovatieplan (PNRI). Deze zullen via het Technisch Instituut voor Bieten (ITB) ter beschikking worden gesteld aan telers en kunnen dan vanaf dit voorjaar worden gebruikt in geval van vergelingsziekte op de percelen. Binnenkort worden ook modellen voor de voorspelling van bladluisvluchten uit een PNRI-project ingezet.


Financiële compensatie

Derde pijler van het plan is financiële compensatie aan telers wanneer zij opbrengstverlies hebben door vergelingsziekte in 2023. Volgens Agroberichten Buitenland wordt in zulke gevallen de schade volledig gedekt. De regering gaat vragen om het instellen van een Europese crisismaatregel hiervoor en werkt nu al samen met de Europese Commissie aan de opbouw van het systeem.

De Franse regering hoopt dat met het maatregelenpakket de rust terugkeert in de bietensector en telers binnenkort 'gewoon' zullen zaaien. Toch is de verwachting dat het bietenareaal komend seizoen in Frankrijk terugloopt. In 2022 teelden de Fransen circa 400.000 hectare suikerbieten. Met een gemiddelde van 82 ton geoogste bieten per hectare en een suikeropbrengst van zo'n 13 ton per hectare, behoren de opbrengsten tot de hoogste in de EU.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer