Maximumgehalte op residu neonicotinoïden in levensmiddelen en diervoeders

De Europese Commissie heeft nieuwe standaarden aangenomen voor de aanwezigheid van residuen van twee neonicotinoïden in levensmiddelen. Dat meldt de Belgische nieuwssite Vilt.be.

Maximumgehalte+op+residu+neonicotino%C3%AFden+in+levensmiddelen+en+diervoeders
© Jos Thelosen

De nieuwe regels gelden voor alle levensmiddelen en diervoeders in Europa. Ook als deze vanuit derde landen worden geïmporteerd, meldt de Europese Commissie. De standaarden voor import gelden pas vanaf 2026, om de importeurs de tijd te geven zich aan te passen.

De Europese Commissie geeft aan dat de nieuwe regels het maximumresidugehalte van twee neonicotinoïden, clothianidine en thiamethoxamn, terugbrengen tot het laagste niveau dat met moderne technologie kan worden gemeten.


De verwachting is dat de nieuwe standaarden weinig impact hebben op het boerenbedrijf. Het gebruik van drie neonicotinoïden in de Europese Unie in open teelten is al sinds 2018 verboden. De inzet van deze gewasbeschermingsmiddelen wordt in verband gebracht met de achteruitgang van de bijenpopulatie. Uit onderzoek blijkt dat neonicotinoïden het oriëntatievermogen en sperma van bijen en hommels aantasten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer