AgriDirect: teler en loonwerker minder bereid te investeren in machines

In vergelijking met vorig jaar zijn er minder bedrijven geneigd te investeren in landbouwmachines. Waar vorig jaar 31,5 procent van de bedrijven aangaf plannen te hebben om te investeren, is dat in de huidige campagne gezakt naar 27,5 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van AgriDirect.

AgriDirect%3A+teler+en+loonwerker+minder+bereid+te+investeren+in+machines
© DIRK HOL

Uit de peiling van het marktonderzoeksbureau komt naar voren dat voor vrijwel alle categorieën de investeringsintenties zijn gedaald tegenover eenzelfde meting een jaar geleden. Het percentage ontwikkelde zich alleen positief als het gaat om de investeringsbereidheid van vollegrondsgroentetelers in trekkers en kunstmeststrooiers bij akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers.

AgriDirect startte in december met de informatieverzameling bij akkerbouw-, vollegrondsgroente- en loonwerkbedrijven. Ruim 2.650 bedrijven reageerden inmiddels op de vragen over investeringsplannen in landbouwmachines.


Trekker scoort het hoogst

De trekker scoort het hoogst wat betreft investeringsintenties. 14,5 procent van de akkerbouwers en 17,7 procent van de vollegrondsgroentetelers heeft plannen binnen nu en twee jaar te investeren in een nieuwe of gebruikte trekker. Bij agrarisch loonwerkers is 21,6 procent van plan dat te doen.

De investeringsplannen liggen bij vollegrondsgroentebedrijven 1,6 procent hoger dan vorig jaar. Bij akkerbouwers (-1,5 procent) en agrarisch loonwerkers (-3,7 procent) is een daling zichtbaar. Verder blijkt uit de peiling van AgriDirect dat vooral bij spuitmachines het verschil in investeringsplannen groot is.


Van de akkerbouwers is 5,6 procent voornemens binnen twee jaar te investeren in een spuitmachine. Bij vollegrondsgroentetelers bedraagt dit percentage 5,2 procent en bij agrarisch loonwerkers 2,9 procent. Voor alle drie sectoren betekent dat een daling van circa 3 procent ten opzichte van vorig jaar.


Grondbewerkingsmachines

Van de vollegrondsgroentetelers verwacht 5,2 procent binnen nu en twee jaar te investeren in grondbewerkingsmachines. Voor akkerbouwers geldt een percentage van 4,5 procent en voor agrarisch loonwerkers 3,6 procent. Dat is bijna een halvering van de plannen tegenover vorig jaar.

AgriDirect meldt dat de kunstmeststrooier de enige machine is die een vergelijkbaar resultaat behaalt als vorig jaar. Het verschil per sector is maximaal een halve procent. 3,5 procent van de akkerbouw- en vollegrondsgroentetelers heeft plannen binnen nu een twee jaar een kunstmeststrooier te kopen. Agrarisch loonwerkers laten een percentage van 1,4 procent optekenen.


Overige machines

Wat betreft de investeringsplannen binnen nu en twee jaar voor overige machines geldt een percentage van 3 procent of lager. Wel plant 3,2 procent van de vollegrondsgroentetelers een investering in zaai- en plantmachines in. Daarnaast zijn het vooral agrarisch loonwerkers die plannen hebben voor een investering in een maaier (2,4 procent) of bemestingsmachine (1,7 procent). Ook hierbij geldt dat tegenover vorig jaar procentueel minder bedrijven plannen hebben op korte termijn te investeren.

Tot slot heeft slechts een beperkt aantal bedrijven voornemens te investeren in grote machines, zoals rooiers, combines, maaidorsers, oogstmachines en hakselaars. Voor deze machines schommelt het investeringspercentage rond 1 procent over de diverse bedrijfstakken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer