Voorzitter Werktuigencoöperatie De Kempen: 'Leden profiteren van onze investeringen'

Met ruim 500 leden en 1.200 klantcontacten is Werktuigencoöperatie De Kempen een belangrijke partner voor agrarisch ondernemers in de Kempen. 'Wij willen dicht bij onze leden blijven', zegt operationeel manager Adrie Klaassen.

Voorzitter+Werktuigenco%C3%B6peratie+De+Kempen%3A+%27Leden+profiteren+van+onze+investeringen%27
© Nely van den Oetelaar

WTC De Kempen heeft vestigingen in het Noord-Brabantse Vessem, Eersel, Esbeek en Middelbeers. Vanuit deze vestigingen concentreert de coöperatie zich al meer dan zeventig jaar op het verhuren van landbouwmachines, het aanbieden van loonwerk en loonvoeren en de verkoop van meststoffen en zaden.

Het ontstaan van de werktuigencoöperatie voert terug naar het einde van de Tweede Wereldoorlog. Met behulp van de Marshall-steun uit de Verenigde Staten en in samenwerking met de plaatselijke boerenbonden ontstond het initiatief om gezamenlijk machines aan te schaffen.

De moeilijke economische omstandigheden zorgden er destijds voor dat lang niet iedere boer de vaak dure machines zelf kon aanschaffen. Daarom werden er in diverse dorpen werktuigencoöperaties opgericht. Zij vormden de voorlopers van de Werktuigencoöperatie (WTC) in zijn huidige vorm.

Wij willen rendement behalen en voorzien in de behoeften van onze leden

Adrie Klaassen, operationeel manager WTC De Kempen

De doelstelling van de coöperatie is van oudsher om veehouders en akkerbouwers te voorzien van machines die kunnen worden gehuurd voor grondbewerking en gewasverzorging. Daarnaast levert WTC De Kempen ook diverse grondstoffen en beschikt ze over enkele zelfrijdende voermengwagens die dagelijks bij veel bedrijven het gemengd voeren verzorgen.


Moderne uitstraling

'Onze kracht is dat wij een coöperatie zijn met een moderne uitstraling, die zich geheel ten dienste stelt van agrarisch ondernemers in de Kempen. We vinden het belangrijk dat onze leden profijt hebben van die activiteiten', zegt voorzitter Janus Scheepers van WTC De Kempen. Hij is blij dat Adrie Klaassen op 1 november is gestart als operationeel manager bij de coöperatie.

Klaassen volgt Arie Reijrink op, die de afgelopen zeven jaar de coöperatie verder heeft ontwikkeld en zich nu op een nieuwe uitdaging wil richten. 'Ik ben geboren en getogen in de Kempen en heb in de afgelopen jaren voor verschillende agrarische bedrijven en organisaties gewerkt', vertelt Klaassen. 'Die ervaring wil ik graag inzetten om samen met de 25 medewerkers van de coöperatie en een flexibele schil van zzp'ers de continuïteit voor de toekomst te waarborgen en waar mogelijk verder uit te bouwen.'


Voorzitter Janus Scheepers (links) is blij met de komst van de onlangs gestarte operationeel manager Adrie Klaassen.
Voorzitter Janus Scheepers (links) is blij met de komst van de onlangs gestarte operationeel manager Adrie Klaassen. © Nely van den Oetelaar

De nieuwe operationeel manager benadrukt dat hij volop kansen ziet voor de toekomst. 'Ons doel is niet om zoveel mogelijk winst te maken, maar om voldoende rendement te behalen. Op die manier kunnen we blijven investeren in moderne machines waar onze leden behoefte aan hebben', stelt Klaassen.


Volop in beweging

'Iedereen weet dat de agrarische sector volop in beweging is. We zijn benieuwd welke richting het opgaat met de agrarische bedrijven en hoe wij daar als WTC De Kempen het best op kunnen acteren', vervolgt de manager.

Naast het uitvoeren van werkzaamheden en het aanbieden van machines aan agrarisch ondernemers, wordt van de coöperatie ook veelvuldig gebruikgemaakt door tal van andere partijen. Klaassen: 'Diverse gemeenten schakelen ons bijvoorbeeld in om de bermen en sloten te maaien. Daarnaast voeren we regelmatig werkzaamheden uit voor natuurorganisaties en worden er vaak machines gehuurd door verschillende overheidsinstanties.'


WTC De Kempen investeert regelmatig in nieuwe machines, zoals deze sleepslangbemester.
WTC De Kempen investeert regelmatig in nieuwe machines, zoals deze sleepslangbemester. © Nely van den Oetelaar

De coöperatie wordt aangestuurd door de operationeel manager en er is een bestuur. Verder wordt twee keer per jaar overlegd met een commissie die is samengesteld uit leden. Daarin wordt besproken wat voor investeringen er nodig zijn en of er wensen zijn vanuit de leden voor bepaalde machines. Vervolgens wordt beslist in welke machines gaat worden geïnvesteerd. 'Die wisselwerking met onze leden vinden wij ontzettend belangrijk', zegt Klaassen.

Het machinepark van WTC De Kempen telt meer dan driehonderd landbouwmachines. Machines voor de veehouderij en akkerbouw, maar ook zeker de tuinbouw en in het bijzonder de teelt van asperges. Daarbij worden de ontwikkelingen in de markt goed in het oog gehouden.


Een blik op een deel van de werktuigen die WTC De Kempen verhuurt.
Een blik op een deel van de werktuigen die WTC De Kempen verhuurt. © Nely van den Oetelaar

'Wij hoeven niet tot de koplopers in de markt te behoren als het gaat om nieuwe ontwikkelingen', licht Klaassen toe. 'Maar we willen wel vooraan meerijden in het 'peloton' om de goede dingen te kunnen doen voor onze leden. Als we investeren in nieuwe machines, willen we dat onze leden er de meerwaarde van inzien zodat ze er zoveel mogelijk gebruik van zullen maken. Onze planners zorgen voor een optimale planning en onze chauffeurs zijn flexibel inzetbaar op meerdere machines.'


Machinepark

Klaassen geeft enkele voorbeelden: 'We bieden machines aan voor onder andere mestverwerking, zaaien en poten, grondbewerking, egalisatie, grondwerk, transport, gewasverzorging en het oogsten van gewassen. Zo is geïnvesteerd in en geëxperimenteerd met een sleepslangbemester, zodat in één keer drijfmest en kunstmest kan worden uitgereden.'

Verder beschikt WTC De Kempen over een spaakwielbemester waarmee percelen preciezer kunnen worden bemest met vloeibare kunstmest. 'Dat zal ook komend jaar voordeel opleveren met het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en teeltvrije zones. Twee jaar geleden hebben we geïnvesteerd in een zwadmaaier, zodat de oogst van eiwitrijke gewassen kwalitatief goed uitgevoerd kan worden en eiwit uit deze gewassen behouden blijft', besluit Klaassen.


Open dag op 26 november in Middelbeers

Werktuigencoöperatie De Kempen houdt op zaterdag 26 november van 10.30 tot 17 uur een open dag op de hoofdlocatie aan ‘t Ven 30 in het Noord-Brabantse Middelbeers. Tijdens de open dag wordt een groot deel van het uitgebreide machinepark van de coöperatie aan het publiek getoond. De open dag wordt mede mogelijk gemaakt door zo’n twintig partners van Werktuigencoöperatie De Kempen. Een aantal partners en mechanisatiebedrijven laten eveneens nieuwe machines zien. Daarnaast kunnen bezoekers tussen 15 en 17 uur tijdens een receptie afscheid nemen van Arie Reijrink, die het stokje heeft overgedragen aan operationeel manager Adrie Klaassen. Reijrink heeft zeven jaar bij de coöperatie gewerkt. De open dag is een mooie gelegenheid om een breed assortiment aan landbouwmachines en de nieuwste technieken van dichtbij te bekijken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer