Ierse giertank rijp voor Europese mest

Bromach in het Friese Gorredijk, bekend van de import van Redrock-kuilhappers, haalt nu ook de Redrock-mesttanks naar Nederland. De Ierse fabrikant bouwt de tanks al decennia en verkoopt er op de thuismarkt en Engeland zes- tot zevenhonderd per jaar. Voor Nederland en de rest van Europa waren deze niet geschikt, vond Bromach.

Ierse+giertank+rijp+voor+Europese+mest
© Frits Huiden

Daar is nu verandering in gekomen. Met kleine aanpassingen zoals een 8 duims zuigarm met dockingstation, brede 1050-banden, brede spatborden en een goede vierpuntshef voor een bemester kan de tank ook op het vasteland meekomen met de concurrentie. Een hydraulische steunpoot en ledverlichting zijn standaard.

Bromach heeft een model met een inhoud van 11.700 liter naar Nederland laten komen. Een drieassige transporttank is al verkocht. Het gamma van Redrock loopt van 4,8 tot 31,5 kuub op zowel enkelas, tandem als tridemonderstel. Kenmerkend is dat het doorgaande frame onder de tank de dissel altijd aan de as trekt en niet aan het vat van de tank.


Alleen met vacuümpomp

Deze tanks opgetrokken uit 6 millimeter dik plaatstaal zijn behalve in Redrock-rood en andere kleuren tot 18 kuub ook volledig gegalvaniseerd verkrijgbaar. Er is alleen een Jurop-vacuümpomp mogelijk met een capaciteit van 9.000, 11.000 of 13.800 liter per minuut. Een verdringerpomp is geen optie.

Tegen het chassis is er na de kleine vochtvanger een demper gemonteerd om het geluid van de pomp te beperken. Een Vogelsang-turbovuller is een optie.


Twee slangen aansluiten

De capaciteit is op nog een bijzondere wijze te verhogen door twee slangen tegelijk aan te sluiten. Standaard zijn er namelijk vier blinde vulpunten naast het vijfde vulpunt links voor met 8 of 6 duims Parrot-aansluiting. De blinde opening linksvoor is na montage van een tweede Parrot-aansluiting ook te koppelen.


© Frits Huiden

Speciaal voor de Europese markt ontwikkelt Redrock ook een 8 duims zuigarm die uit een put kan zuigen zonder dockingstation.


4.220 kilo

De Redrock-tank kenmerkt zich door een relatief lage bouw voor een laag zwaartepunt op hellingen. De 4.220 kilo wegende tank heeft een hoogte van 3,20 meter en meet van de optionele K80-koppeling aan de dissel tot de vanghaken van de vierpuntshef 7,65 meter. Hierdoor is er prima met de tank te manoeuvreren.

De hefinrichting was niet verkrijgbaar, omdat de Ieren veel met de ketstplaat rijden. Als dealer van Slootsmid monteert Bromach bij voorkeur een bemester van deze fabrikant.


© Frits Huiden

De Slootsmid SZB 650-2-bemester die is gekoppeld van 6,48 meter breed weegt 1.650 kilo. De wens is om de hefinrichting nog wat korter op de tank te bevestigen, zodat er via gewichtsoverdracht meer kogeldruk is op de trekker. Bij een lege tank kan dat nu nog tekortschieten.


Duo-elementen

Op de bemester is op elke 18 centimeter een duo-element gemonteerd met voorsnijschijven van 250 millimeter diameter. De bemester is compleet uitgevoerd met mechanische afsluiters, transportbeveiliging, snijverdeelmolen, volgordeventiel en een trap met bordes.

De actieprijs voor de bemester is 30.000 euro en voor de tank 51.500 euro. Alle prijsverhogingen van de laatste tijd meegenomen is dit nu een marktconforme waarde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer