Sima draait om elektrificatie, milieubesparing en bodembeheer

Een rondgang over de Sima-mechanisatiebeurs in Parijs toont hoe de sector vooral inzet op milieubesparing, bodembeheer en natuurlijk het elektrificeren van bestaande machines.

Sima+draait+om+elektrificatie%2C+milieubesparing+en+bodembeheer
© Frits Huiden

Massey Ferguson toont op de Sima hoe het lokaal geteeld vlas verwerkt in doorgaans kunststofonderdelen, zoals een motorkap of spatborden. Door vlas te gebruiken, in plaats van plastic, aluminium en staal, wordt 82 procent uitstoot bespaart, stelt de trekkerfabrikant. Dat gewas wordt binnen een straal van 150 kilometer rond de MF-fabriek in Beauvais geteeld. Het vlas is bovendien eenvoudig te recyclen en creëert een nieuw businessmodel.


© Frits Huiden

Kubota zet ook stappen met elektrische aandrijving. Deze LXe-261 is de eerste elektrische trekker van het merk. Naast het elektropakket met een vermogen van 19,1 kW, is er een hydrostatische overbrenging met een maximale snelheid van 18,7 kilometer per uur.


© Frits Huiden

John Deere stapt ook bij de tuin- en parkmachines over op elektrische aandrijving. Deze lichte zero-turn maaier heeft een aparte aandrijving voor het maaidek en voor de rijaandrijving.


Ook de eAutoPowr-transmissie met elektrische generator voor aanhangeraandrijving, die al in 2019 werd geïntroduceerd, was op de Sima te zien.


© Frits Huiden

Naast de minishovel is bij Weidemann ook de compacte verreiker met een elektrische aandrijving te krijgen. Op de stand van zustermerk Kramer stond dezelfde machine in het groen. De T4512e heeft een elektromotor voor de rijaandrijving van 23 kW en voor de hydraulische armfuncties een van 25 kW. Met de 96 V Lithium-ion-accu is afhankelijk van de uitvoering 3,1 tot 5,2 uur te werken.


© Frits Huiden

Links in het frame van de spuitboom hangt de eigen spotspraycamera die John Deere introduceert: de See & Spray. Op elke meter hangt een camera, die volgens Deere tot op de millimeter nauwkeurig onkruid herkent, ook in rijenteelt. Vervolgens wordt er pleksgewijs bespoten, wat tot twee derde van het middelengebruik zou reduceren.


© Frits Huiden

De Exel Group introduceert het beursmodel Spectre om te tonen waarmee zij merken als Berthoud, Tecnoma, Hardi of Agrifac kan voorzien. Er zijn twee modellen. Een versie met een kopboom en een versie met cabine voorop. Deze is te bewegen voor een makkelijke instap en goed overzicht over een langer gewas. De bodemvrijheid bedraagt daarbij 1,25 meter.


Verder is er een Pulserende (PWM)-spuittechniek gemonteerd, tabletbediening in de Claas-cabine met Cat 4-filter en natuurlijk automatische boomhoogteregeling voor werkbreedtes van 28 tot 38 meter. Krachtbron is een zescilinder Deutz-motor van 244 pk die voldoet aan de Stage V-emissie-eisen. Optioneel kan hij ook op een John Deere-gps rijden.


© Frits Huiden

Het Poolse Krukowiak experimenteert al langer met zelfrijdende veldspuiten. Deze Hercules is het nieuwste model dat beschikt over een variabele spoorbreedte van 1,80 tot 2,25 meter en een doorrijhoogte die is in te stellen tussen de 1,35 en 1,60 meter. Krachtbron is een 225 pk Caterpillar-motor en de tankinhoud bedraagt 4.000 liter, met daarbij een tank voor 500 liter schoon water. De aluminium bomen worden ingekocht bij het Franse bedrijf Pommier.


© Frits Huiden

Zowel bij Claas als Amazone zijn de grote veldrobots van Agxeed te vinden. Beide bedrijven werken nauw samen met de Nederlandse robotbouwer. De vierwielige Agbot2.055W4 van de AgXeed werd getoond met een acht elements gedragen Claas Volto 900-schudder.


© Frits Huiden

Maschio komt met de Toro Isotronic-rotorkopeg die via Isobus is aan te sturen. Zo zijn er sensoren die de vermogensbehoefte en temperatuur van de olie in de aandrijflijn meten, zodat dit via TIM is terug te koppelen aan de aandrijflijn van de trekker.

Daarnaast is er een serie sensoren die het toerental, de werkdiepte, slip van de aandrijving en gemaakte hectares en uren meten. Elke aandrijfkast kreeg bovendien een koelventilator gemonteerd. Ook het opklappen en de diepte afstelling van de nalooprol is via Isobus te bedienen.


© Frits Huiden

Deze Gyra-drieasser, genaamd Démet Air, heeft geen pick-up om het zwad op te rapen, maar een turbine om het zwad van stro, onkruidzaad en fijne deeltjes op te zuigen. De 10 meter lange bak heeft een inhoud van 40 kuub en met de opzetrand komt die op 60 kuub.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer