Glastuinbouw vermindert aardgasverbruik met een derde

Glastuinbouwbedrijven hebben vorig jaar ruim 30 procent minder aardgas verbruikt in hun gasmotoren. Dat blijkt uit cijfers van het centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee levert de sector een grote bijdrage aan de totale daling van het gasverbruik in Nederland.

Glastuinbouw+vermindert+aardgasverbruik+met+een+derde
© VidiPhoto

In totaal verbruikte de glastuinbouw het afgelopen jaar 2,16 miljard kubieke meter aardgas. Dat was een jaar eerder nog 3,15 miljard kubieke meter. Met 91 miljoen kubieke meter verbruikte de sector in augustus het minste aardgas. Er werd die maand 126 miljoen kubieke meter aardgas minder verbruikt dan in dezelfde maand een jaar eerder. Volgens CBS-cijfers kwam het aardgasverbruik in augustus 2021 in de glastuinbouw namelijk uit op 217 miljoen kubieke meter.

Ook in oktober, november en december is het verschil met een jaar eerder groot. Respectievelijk werd vorig jaar in die maanden 96 miljoen, 75 miljoen en 134 miljoen kubieke meter aardgas minder verbruikt. Dat juist in die maanden het verbruik lager ligt, is niet vreemd. Veel glastuinbouwbedrijven hebben door de hoge kosten besloten om de deuren in de wintermaanden gesloten te houden of de productie terug te schroeven.



In totaal heeft Nederland vorig jaar 31 miljard kubieke meter gas verbruikt, een daling van 25 procent. Dat is het laagste niveau sinds 1972. Naast de glastuinbouw, leverden ook de grote industriële bedrijven en huishoudens een bijdrage aan de verlaging. Die verbruikten het afgelopen jaar een kwart minder aardgas.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer