Inkoopprijs bloemen en planten baart handelaren zorgen
In aanloop naar Valentijnsdag is de vraag naar bloemen en planten goed, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). Het Nederlandse aanbod is echter schaars en dat zorgt voor hoge inkoopprijzen. Een kopzorg voor handelaren.
De exportwaarde van Nederlandse bloemen en planten is in januari uitgekomen op 525 miljoen euro, meldt de VGB op basis van de nieuwste exportstatistieken van Floridata. Daarmee is een kleine daling van 1 procent zichtbaar. De exportwaarde van bloemen slonk in januari met 3 procent naar 331 miljoen euro. De export van Nederlandse planten verliep beter, met een groei van 1 procent tot 194 miljoen euro.
Met name Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk namen minder Nederlandse bloemen af in de maand januari, stelt Wesley van den Berg van Floridata. 'De export naar de meeste landen buiten deze gangbare top-3 kende in januari juist wel een groei', voegt VGB-directeur Matthijs Mesken daaraan toe.
Hoge inkoopprijzen
Ook bij handelaren zijn geen tot weinig zorgen over de vraag naar bloemen en planten. Wel maken zij zich zorgen over de hoge inkoopprijzen en vrachtkosten. 'De gevolgen van de energiecrisis zorgen voor een kleiner Nederlands aanbod van bloemen en planten', weet Mesken. Voor sommige energie-intensieve producten zijn de inkoopprijzen dermate hoog dat de klanten niet meer bereid zijn hiervoor te betalen, aldus VGB in een bericht.
Het gevolg is dat de bloemenimport uit Afrika en Zuid-Amerika verder toeneemt en de productie versnippert. Volgens VGB zullen buitenlandse handelaren daardoor vaker rechtstreeks afnemen van de productielanden. 'Nederland verliest hierdoor steeds meer haar positie als draaischijf', vreest Mesken. De VGB-directeur hoopt dat, nu veel Nederlandse kwekers hun productie weer opstarten, de balans in vraag en aanbod in aanloop naar het voorjaar weer terugkeert.
Lagere productie in België
Niet alleen in Nederland is sprake van schaarste in het aanbod van bloemen en planten. De Koninklijke Unie van de Floristen van België (KUFB) spreekt ook over een lager binnenlands aanbod. 'Een aantal serres heeft in de wintermaanden de deuren gesloten gehouden', aldus directeur Koen van Malderen.
'Voor een tekort rond Valentijnsdag hoeft de consument niet te vrezen', vervolgt hij. Van Malderen geeft aan dat de lagere Belgische productie volledig is opgevangen door extra invoer vanuit andere landen. Vooral de markt in Zuid-Europa is aangeboord. 'Qua hoeveelheid voorjaarsbloemen zitten we op hetzelfde niveau als een jaar geleden.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners

Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gewichtblok 1450 kg TOP
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6170M AQ FH
2016, € 78.500
-
Yanmar KE 160
2012, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5S.125 Dyna-4 "Efficient"
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Veldmedewerker
Collectief Lopikerwaard - Polsbroekerdam, Lopik
Gezocht: biologische boer / opvolger bedrijf
Land van Ons - Ransdaal, Voerendaal
Aardappelkweker/aardappelveredelaar
Doornbos Werving & Selectie - Noordoostpolder
Werkplaatsmonteur
Van der Sluis - Ens (Noordoostpolder)
Weer
-
Zondag10° / 7°85 %
-
Maandag10° / 9°90 %
-
Dinsdag9° / 8°90 %