Adema moet namen van gecontroleerde slachthuizen vrijgeven

De Raad van State heeft woensdag landbouwminister Piet Adema gedwongen om de namen van 43 roodvleesslachthuizen vrij te geven. Het nieuwsprogramma RTL Nieuws had om die namen gevraagd in een WOB-procedure. Maar de minister weigerde openbaarmaking om de bedrijven te beschermen.

Adema+moet+namen+van+gecontroleerde+slachthuizen+vrijgeven
© Vidiphoto

Eerder gaf de Utrechtse rechtbank al opdracht aan Adema om de namen te geven. De minister ging, samen met enkele slachthuizen, in hoger beroep bij de Raad van State om openbaarmaking alsnog te voorkomen. De Raad van State heeft dit beroep nu afgewezen. 'Dit betekent dat de minister de bedrijfsnamen van de slachthuizen openbaar moet maken', oordeelt de Raad van State.

Woordvoerders van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verklaarden tijdens een zitting eind vorig jaar bij de Raad van State dat de openbaarmaking de bedrijven een slechte naam kan bezorgen en hun bedrijfsbelangen kan schaden. Ook stelden de woordvoerders dat het gaat om controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die inmiddels achterhaald zijn, omdat ze werden uitgevoerd in de periode van 2015 tot 2017. Het bekendmaken van de namen zou bovendien dierenactivisten kunnen aantrekken.


Toezicht op inspecties

RTL Nieuws probeert al jaren informatie te krijgen over de werkwijze en bevindingen van de inspecteurs bij slachthuizen. Maar het nieuwsprogramma stuit al net zo lang op een muur bij het ministerie. WOB-procedures leveren regelmatig documenten op waarbij namen zijn weggelakt. Dat gebeurde ook bij 43 slachterijen waarover RTL Nieuws informatie had gevraagd.

Advocaat Roger Vleugels van RTL Nieuws stelt dat de bevindingen van de inspecteurs zonder meer openbaar moeten zijn. Daarom worden die bevindingen ook gemaakt. Ze moeten dus juist niet onder de pet blijven. Dit is volgens hem de reden waarom de NVWA bestaat.


Oordeel

'Openbaarheid is regel', stelt de Raad van State vandaag. Alleen in uitzonderlijke gevallen mogen overheden informatie achterhouden. Daarvoor heeft de minister volgens de Raad van State onvoldoende argumenten geleverd. Zo is niet aannemelijk gemaakt dat het achterhouden van de bedrijfsnamen zwaarder moet wegen dan het algemene belang van openbaarmaking. Bovendien gaat het om de namen van een aantal overtreders.


'Openbaarmaking van deze informatie draagt bij aan het maatschappelijk debat en vergroot de transparantie van het toezicht door de NVWA', zegt de Raad van State. Het sluit ook aan bij de nieuwe ontwikkelingen in bestuur en regelgeving om transparanter te werken. Voedselveiligheid en dierenwelzijn zijn volgens de Raad van State belangrijke maatschappelijke onderwerpen.

Daarvoor is het nodig om te weten hoe slachterijen te werk gaan en hoe daarover wordt gerapporteerd. De minister kan altijd bij het openbaar maken van de namen aangeven hoe de stand van zaken nu is bij de gecontroleerde slachthuizen. Verder oordeelt de Raad van State dat de angst voor het aantrekken van dierenactivisten ook niet voldoende is onderbouwd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer