Adema: inspectieresultaten slachterijen zijn inzichtelijk

Het bedrijfsbelang van slachterijen staat volgens landbouwminister Piet Adema niet voorop. Dit antwoordt hij op vragen van Tweede Kamerlid Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren. De inspectieresultaten van de twintig grootste roodvleesslachterijen zijn op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor iedereen inzichtelijk.

Adema%3A+inspectieresultaten+slachterijen+zijn+inzichtelijk
© Archief

De vragen van Vestering gaan onder andere over overtredingen op het gebied van dierenwelzijn op een slachthuis in het Gelderse Twello. Volgens het Tweede Kamerlid zou deze slachterij gesloten moeten worden. De slachterij ligt nu stil vanwege een brand in juni vorig jaar. Mocht de slachterij opnieuw opstarten, dan staat die volgens Adema direct onder verscherpt toezicht van de NVWA, want elk incident met dierenwelzijn is er in zijn ogen een te veel.

Naar aanleiding van de overtredingen op het slachthuis is er ook handhavend opgetreden tegen een transporteur en veehouder die niet-transportwaardige dieren heeft aangeleverd. Voor de transporteur is een rapport van bevindingen opgesteld dat de grondslag vormt voor een bestuurlijke boete. De veehouderij heeft een schriftelijke waarschuwing gekregen. Uit een bezwaarprocedure bleek verder dat er bij het slachthuis niet volgens het interventiebeleid werd gehandhaafd. Daarop is er alsnog een bestuurlijke boete opgelegd.

Uit de antwoorden van Adema blijkt dat het huidige sanctiebeleid voor overtredingen op slachterijen op zich afdoende is. Dat neemt niet weg dat hij de vinger aan de pols houdt. Er is al een onderzoek gestart naar de effecten van de bestuurlijke boetes onder de Wet dieren. De minister verwacht binnenkort het eindrapport te ontvangen. Hij zal dan de Tweede Kamer informeren over de uitkomsten en eventuele vervolgstappen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer