Belgische dierenartsen luiden noodklok om toezicht slachterijen

De beroepsorganisatie van Vlaamse dierenartsen Veda en haar Waalse zusterorganisatie UPV vrezen dat er in slachthuizen minder toezicht door dierenartsen komt, door de reorganisatie van de KB Keuring die op de rol staat. Dierenwelzijn en voedselveiligheid zullen daar volgens hen onder lijden.

Belgische+dierenartsen+luiden+noodklok+om+toezicht+slachterijen
© Vidiphoto

Volgens de slachthuizen is het overleg hierover nog in volle gang. De keuringsdierenartsen werken in opdracht van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). De slachthuizen betalen nu het FAVV voor de keuringen op basis van het aantal dieren en het slachtritme. In de toekomst wordt dit betaald op basis van het aantal aanwezige toezichthoudende dierenartsen.

De beroepsorganisaties voor dierenartsen vrezen dat het voor slachterijen interessant is om met zo min mogelijk dierenartsen te werken. 'Het verminderen van het aantal dierenartsen aan de slachtlijn zal zorgen voor een hogere werkdruk en een mogelijk negatieve invloed op de voedselveiligheid. Het FAVV stelt dat er voldoende keurders moeten worden ingezet om de voedselveiligheid te kunnen garanderen, maar moet dit nog concreet maken', stellen Veda en UPV.


Teruggeschroefd toezicht

In de nieuwe KB Keuring zal het toezicht op dierenwelzijn in de slachthuizen worden teruggeschroefd, verwachten ze. Op dit moment houden de dierenartsen toezicht tot het laatste dier bedwelmd en verbloed is. In de toekomst zal een groot deel van dit toezicht door werknemers van het slachthuis zelf worden gedaan. Volgens de dierenartsen blijkt uit het verleden dat dit niet werkt.

De dierenartsen vrezen dat dit beleid het risico op incidenten met dierenwelzijn en voedselveiligheid zal verhogen. Daarnaast leidt het volgens hen tot ernstige problemen voor de Belgische economie en export. Ze willen hierover in gesprek met minister David Clarinval van Landbouw, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing. Maar hij weigert de dierenartsen te ontvangen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer