LLTB speelt in op Week van de Circulaire Economie

De meeste mensen weten niet wat circulaire economie is en wat circulair werken betekent in de agrarische sector. Daarom wil de LLTB dit graag aan een breder publiek uitleggen en laten zien wat het voor agrarisch ondernemers, hun bedrijf, de sector en de samenleving kan betekenen.

LLTB+speelt+in+op+Week+van+de+Circulaire+Economie
© Bean Deal

De Week van de Circulaire Economie, die van 6 tot en met 11 februari plaatsvindt, is voor de belangenbehartiger het geschikte startmoment om circulaire economie in de land- en tuinbouw meer onder de aandacht te brengen.

Deze week is een jaarlijks initiatief van het Versnellingshuis, een samenwerkingsverband van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, MVO Nederland, Het Groene Brein, VNO-NCW en MKB-Nederland. Het doel van deze week is om te laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt, zodat anderen daarvan kunnen leren.


Rondgaande beweging

Circulariteit betekent letterlijk 'rondgaande beweging'. Circulariteit gaat ervan uit dat afval de grondstof is voor nieuwe producten. Grondstoffen, onderdelen en producten worden na hun levensduur opnieuw ingezet waardoor de waarde blijft behouden en minder afval wordt geproduceerd.

Juist de primaire sector kan bijdragen aan een daadwerkelijk positieve impact op de leefomgeving

Patrick Lemmens, projectleider Circulaire Economie bij de LLTB

In de Nederlandse agrarische sector kan de circulaire economie een belangrijke rol spelen. Kijkend naar het concept en de algehele definitie van circulariteit kan de land- en tuinbouw volgens Patrick Lemmens, projectleider Circulaire Economie bij de LLTB, via twee niveaus invulling geven aan circulaire economie. 'Je kunt dan kijken naar circulariteit op het eigen erf en als onmisbare schakel voor andere sectoren die in ontwikkeling zijn naar circulair ondernemerschap. Bijvoorbeeld door ontwikkeling en productie van alternatieve, plantaardige grondstoffen.'


Actief op zoek

Op een groot aantal thema's is de land- en tuinbouw in Nederland bijzonder actief op zoek naar oplossingen, verbeteringen en vooral het implementeren van maatregelen voor het beperken van de eventuele negatieve impact op de omgeving. Maar deze inspanningen zijn niet voor iedereen voldoende zichtbaar en lijken dus onvoldoende te worden gewaardeerd door de maatschappij.

'Aanvullend is daar ook nog de overtuiging dat juist de primaire sector, naast het reduceren van zijn eigen negatieve impact op de omgeving, kan bijdragen aan een daadwerkelijk positieve impact op de leefomgeving', zegt Lemmens. 'Denk bijvoorbeeld aan veehouderij als spil in de circulaire verwaarding van voedselresten, be- en verwerking van dierlijke mest tot optimale voeding voor een nieuwe gezonde akker en opwerking van dierlijke en plantaardige biomassa tot bron voor groene energie.'

Gedurende de Week van de Circulaire Economie deelt de LLTB dagelijks content om circulaire land- en tuinbouw in Limburg te laten zien. Daarnaast zijn er diverse lopende programma's en projecten waarbij de LLTB betrokken is.


Provinciaal programma

Om in Limburg extra focus te leggen op het ontwikkelen van een circulaire economie, is het provinciale programma 'Circulaire Economie Limburg' opgericht. De LLTB is een van de partners in dit samenwerkingsverband, samen met onder andere provincie Limburg, LIOF, MKB-Limburg en LWV. De focus ligt in dit programma op bewustwording. Het belangrijkste onderdeel is om op cross-sectorale en integrale wijze elkaar, maar vooral ondernemers, inzicht te bieden in de kansen en mogelijkheden die circulariteit in de toekomst kan bieden. Niet alleen in de agrarische sector, maar ook in de bouw, de maakindustrie en de logistiek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer