De Groene Weg legt focus op lokaal biologisch varkensvoer

De afhankelijkheid van veevoeringrediënten van ver weg verkleinen. Dat is het doel van de denktank die De Groene Weg begin dit jaar oprichtte. Zes van de scenario's die zij uitwerkten zijn nu in de vorm van praktijkvoorbeelden van aangesloten varkenshouders te vinden op de website van de biologische vleesproducent.

De+Groene+Weg+legt+focus+op+lokaal+biologisch+varkensvoer
© De Groene Weg

De experts van de denktank komen uit verschillende disciplines. Randvoorwaarde voor het ontwikkelen van de scenario's waren dat alternatieven tenminste uit Europa dienen te komen en bij voorkeur niet concurreren met ingrediënten voor humane consumptie. De focus lag met name op eiwitrijke ingrediënten.

De denktank levert concrete adviezen, aldus De Groene Weg. Het is uiteindelijk aan veevoerproducenten en varkenshouders zelf om hier actief mee aan de slag te gaan.

Er zijn verschillende scenario's uitgewerkt die deels op korte en grotendeels op langere termijn realiseerbaar zijn. Zes van deze scenario's zijn nu te vinden op de website van De Groene Weg, in de vorm van praktijkvoorbeelden van aangesloten varkenshouders.


Reststromen beter benutten

Het beter benutten van reststromen uit de biologische voedingsindustrie is een van de uitkomsten van de denktank. Te denken valt aan restproducten uit de biologische broodproductie, maar ook producten als bierbostel, zuivelresten en tarwezetmeel. Allemaal producten die geschikt zijn om als voer voor de allesetende varkens in te zetten, geeft De Groene Weg aan.

Joost van Alphen, lid van de denktank, zet al in op het werken met reststromen. Van Alphen: '80 procent van het voer voor de dieren bestaat op ons bedrijf uit biologische reststromen.' Hij ziet een verschil tussen de grote, economisch interessante reststromen die door de mengvoerindustrie worden opgepakt en de kleinere stromen. Juist die kleine stromen noemt hij interessant voor biologische varkenshouders.

Van Alphen: 'Denk aan de reststromen van de kleine groenteverwerker of zelfkazende biologische melkveehouder. Die stromen zijn te klein voor volle vrachtwagens en gaan daarom juist vaak verloren. Maar ze zijn perfect voor de boer om de hoek.' Van Alphen legt de vinger daarbij direct op de zere plek: 'We moeten elkaar wel weten te vinden.'


Kringloop sluiten

Directeur Allard Bakker van De Groene Weg noemt het varken een geweldig dier. 'Juist omdat het direct kan bijdragen aan het sluiten van de kringloop. Door biologische reststromen in te zetten als veevoer, zorgen biologische varkenshouders er voor dat de beschikbaarheid van biologisch veevoer wordt veiliggesteld. Daarnaast zorgen zij ook voor een duurzame oplossing door verspilling beter te benutten en daarmee de kringloop te sluiten.'

Naast het benutten van reststromen geeft De Groene Weg op de website ook concrete tips om verspilling van veevoer tegen te gaan en advies voor boeren voor wie het mogelijk is om zelf eiwitrijke gewassen te gaan verbouwen. Daarnaast werkt de denktank actief aan oplossingen om voer in de eigen keten te behouden en adviseren ze boeren over de verplichte certificaten voor vervoer van veevoer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer