'Geef de boer niet alleen een stem, maar luister er ook naar'

Met het internationale Global Farmer Network ben ik deze week neergestreken in Argentinië. Het Global Farmer Network is een groep boeren vanuit de hele wereld die als doel heeft agrarisch ondernemers een duidelijke stem te geven op het gebied van politiek, beleidsvorming, handel, sociologie en zeker ook economie. We zijn met zestig boeren bijeengekomen om te praten over wat er speelt in verschillende landen.

%27Geef+de+boer+niet+alleen+een+stem%2C+maar+luister+er+ook+naar%27
© Dirk Hol

Zo kan het dus zijn dat je met een boer uit de Filipijnen aan het ontbijt zit, wat drinkt met een boer uit Nepal of een rondje loopt met een boerin uit Nigeria. Ieder heeft een eigen verhaal, over de boerderij, wat persoonlijks en wat er gebeurt in de sector. Tijdens zo'n week leer je enorm veel over en van elkaar. Veel zaken hebben we gemeen. Iedereen herkent de uitdagingen om personeel te vinden, klimaatverandering, de prijzen van voedsel en soms de afstand van de consument tot de boer.

Maar verschillen zijn er ook. Hoe ga je om met een beschermde apensoort die je hele oogst bananen opeet waardoor je geen inkomen meer hebt in een land zonder sociaal vangnet? Wat doet het met je als je de veiligheid van je mensen nauwelijks kunt waarborgen in Afrika? Of wat als de beschikbaarheid van veredelingstechnieken in Kenia of water in Chili in het gedrang komt? Op dat soort momenten komt het realiteitsgevoel weer hard binnen.

Tijdens deze week praten we er niet alleen over met elkaar, maar veel belangrijker nog, we maken plannen om de stem van boeren over de hele wereld te versterken. In veel landen is het gewoon dat een boer niet mag meepraten, zoals bij ons bij bijvoorbeeld een Landbouwakkoord wel het geval is. Groepen boeren en belangenbehartigers mogen immers aan een hoofdtafel of bijtafel inbreng geven op dit akkoord.

Het is niet overal normaal dat je, zoals ik vaak doe, ambtenaren kunt uitnodigen op je boerderij voor een goed gesprek

Judith de Vor, melkveehouder, educatieboerin en bestuurskundige in Snelrewaard

Ook is het niet overal normaal dat je, zoals ik vaak doe, ambtenaren kunt uitnodigen op je boerderij voor een goed gesprek. Om te praten over de toekomst en ontwikkelingen, maar ook om je zorgen te delen. Vrijuit spreken over wat je vindt. Op veel plekken kan dat dus niet.

Tegelijkertijd hoor ik van een boerin uit Canada die inspreekt dat er met haar inbreng ook daadwerkelijk wat wordt gedaan. Want boeren mobiliseren en toerusten om elkaar een betere en sterkere stem te geven, is natuurlijk mooi. Maar hoe fantastisch is het als er ook echt naar wordt geluisterd?

Ik hoop in ieder geval dat ik met nieuwe ideeën en inspiratie over een week weer huiswaarts kan keren en aan het werk kan gaan. Ook om boeren een stem te geven, zodat er heel misschien wat vaker naar kan worden geluisterd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer