Loonbedrijf Feunekes: makkelijker onderhoud aan schone bietenrooier

Loonbedrijf Feunekes in het Groningse Blijham is deze periode druk met de schoonmaak en het onderhoud van zijn machines. Vorige week was het de beurt aan de bietenrooiers. Feunekes rooide de laatste suikerbieten halverwege december, maar van schoonmaken was het nog niet gekomen.

Loonbedrijf+Feunekes%3A+makkelijker+onderhoud+aan+schone+bietenrooier
© Koos v.d. Spek

'Schoonspuiten doen we ieder jaar, dat is veel handiger met onderhoud', zegt medewerker Peter Feunekes. 'De laatste bieten rooiden we op zandgrond, dus het was niet erg dat we niet direct na de oogst de machine konden schoonmaken. Bij klei zal dat een ander verhaal zijn: dan was de klei nu zo hard als beton geweest.'

Feunekes rooide de laatste suikerbieten van deze campagne op 12 december. Vlak voor de vorstperiode. 'Het liefst maken we zo snel mogelijk na de oogst de rooier schoon, maar door de vorst en daarna de feestdagen en een week vakantie, kwam dat dit seizoen niet goed uit. Dus hebben we eerst de trekkers en kippers schoongemaakt.'

Volgens Feunekes kost het schoonmaken van een bietenrooier een week tijd en is het handig om alle handelingen achtereenvolgens in dezelfde week te doen. 'Eerst spuiten we met een pomp achter de trekker de dikste rommel eraf en laten we het water inweken. Daarna gaan we aan de slag met een stoomcleaner en nemen we de machine af met een spons. We gaan dus drie keer de machine langs.'


Goede omstandigheden

Het Groningse loonbedrijf rooit samen met een andere loonwerker naar schatting jaarlijks 1.000 hectare suikerbieten op de klei in het Oldambt en op zand in de Veenkoloniën. Feunekes: 'Het rooien verliep dit seizoen goed onder mooie omstandigheden. Zeker op de kleigronden.' De loonwerkers rooien met vier machines, waarvan één twaalfrijer en drie zesrijers.

Feunekes is maandag begonnen met het nakijken van de bietenrooiers en moet flink doorwerken om op tijd klaar te zijn voor het nieuwe seizoen. 'Afhankelijk van het weer moeten we eind februari, begin maart, de eerste bieten zaaien. Daarvoor moeten ook de drie zaaicombinaties nog zijn nagekeken.'


Bietencampagne eindigt 26 januari

Donderdag meldde Cosun Beet Company dat er nog 250 hectare bieten in de grond staat, voornamelijk in het Zuidwesten. Het is volgens de bietenverwerker door de vele neerslag afgelopen tijd spannend of het hele areaal met een goede kwaliteit kan worden geoogst.

Het suikergehalte bedroeg in de week van 8 tot en met 14 januari 15,8 procent. De laagste percentages zijn voor het Zuidwesten: circa 15 procent. Bieten van de Groningse zandgronden scoren met 16,9 procent het best. Het gemiddelde suikergehalte van de huidige bietencampagne noteert 16,6 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer