Vorstschade Belgische suikerbieten loopt op naar 3 miljoen euro

De schade aan de suikerbieten in België door de vorstperiode in december loopt op richting 3 miljoen euro. Circa 850 hectare bieten wordt niet geoogst, meldt secretaris Bruno De Wulf van de Confederatie van Belgische Bietentelers (CBB) aan Vilt.be.

Vorstschade+Belgische+suikerbieten+loopt+op+naar+3+miljoen+euro
© Marcel Berendsen

Volgens de CBB wordt 70 procent van de Belgische vorstschade vergoed door de fabrieken en komt 30 procent uit een solidariteitsfonds van de telers zelf. De vorstperiode begin december zorgde voor dramatische gevolgen voor sommige bietentelers en suikerfabrieken. Door het bevriezen en daarna het snelle ontdooien, gingen de bieten rotten. De afgedekte bieten aan de hoop kenden een uitval van gemiddeld 6 procent.

De bieten die nog op het veld staan of na de vorst zijn geoogst, zijn definitief waardeloos verklaard, bleek na de verwerking van 100 hectare bieten door Tiense Suiker. De Wulf: 'Deze partijen waren ongeschikt voor verwerking en zijn afgevoerd voor biovergisting', legt de CBB-secretaris uit. 'Bij de bietentelers van Tiense staat nog circa 50 hectare bieten op het land die niet meer wordt gerooid.'


Schade bij Iscal groter

Bij suikerfabriek Iscal is de schade nog groter. Bij de aangesloten telers blijft in totaal 850 hectare bieten in de grond zitten. De fabriek ziet op basis van de bevindingen van Tiense ook geen kans om de bieten te verwaarden.


Medio december stonden er nog veel suikerbieten op het land, omdat de fabrieken laat waren opgestart en Iscal met capaciteitsproblemen te maken had. Volgens De Wulf stelden de suikerfabrieken zich begripvol op en is in korte tijd een compensatieregeling uitgewerkt, waarbij de afnemers 70 procent van de schade vergoeden en de telers zelf 30 procent.


Peildatum

De vergoeding is onder meer gebaseerd op de levertijd van de bieten. Daarbij geldt 6 januari als peildatum. 'Telers die voor deze datum moesten leveren en hun bieten nog niet hadden gerooid, krijgen minder betaald. Telers die na deze datum moesten leveren en ook nog niet hadden gerooid, krijgen meer', verduidelijkt De Wulf.

De CBB-secretaris schat de totale schade door de vorst op 3 miljoen euro. 'De bietenuitval bedraagt zo'n 3 procent.' Volgens hem kunnen de telers mede door de compensatieregeling spreken van een goed jaar, met een 50 procent hogere opbrengst dan vorig jaar: 45 euro tegen 30 euro.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer