Besmetting koe met BSE komt niet door voer

De koe op een bedrijf in Zuid-Holland die besmet was met gekkekoeienziekte (BSE), is niet besmet geraakt via het voer. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). Het gaat om de zogenoemde 'atypische variant' die als ouderdomsziekte sporadisch voorkomt bij koeien.

Besmetting+koe+met+BSE+komt+niet+door+voer
© Studio Kastermans

Dat laat landbouwminster Piet Adema weten in een brief aan de Tweede Kamer. In Nederland zijn tot nu toe vier atypische gevallen vastgesteld van de 88 gevallen die in Nederland zijn geconstateerd sinds 1997. De laatste keer was in 2011. In de afgelopen vijf jaar zijn er in Europa drie meldingen geweest van een atypische BSE-besmetting. Voor de sector en voor consumenten heeft deze besmetting verder dus geen gevolgen.

Op het getroffen melkveebedrijf worden alle nakomelingen van de achtjarige koe van twee jaar of jonger gedood en getest. Uit het bron- en contactonderzoek van de NVWA is gebleken dat het besmette rund vijf nakomelingen heeft gekregen, waarvan er nog een op hetzelfde bedrijf in leven is. Dit rund is jonger dan 2 jaar. De overige vier nakomelingen waren ouder dan twee jaar, waardoor het niet waarschijnlijk is dat overdracht van moeder op deze kalveren heeft kunnen plaatsvinden. Zij vormen volgens het ministerie van LNV een verwaarloosbaar risico voor de volksgezondheid.


Daarnaast wordt het zogenoemde geboortecohort gedood en getest. Dat zijn alle runderen die op hetzelfde bedrijf als het besmette rund binnen twaalf maanden voor of na de geboorte van het besmette rund zijn geboren. In dit geval bestaat het geboortecohort uit vier runderen, waarvan drie op hetzelfde bedrijf aanwezig zijn en een rund op een ander bedrijf.


Eerste levensjaar

Ook wordt het zogenoemde voedercohort gedood en getest. Dat zijn alle runderen die in hun eerste levensjaar samen met het besmette rund in haar eerste levensjaar zijn gehouden in hetzelfde bedrijf en die blijkens onderzoek in die periode hetzelfde potentieel besmette voeder gekregen hebben. In dit geval bestaat het voedercohort uit elf runderen. Drie van deze runderen behoren ook tot het geboortecohort.

De in totaal 13 runderen worden gedood, getest en afgevoerd. Totdat alles afgehandeld is wordt het bedrijf geblokkeerd door de NVWA. Volgens landbouwminster Piet Adema blijkt uit de detectie dat het Nederlandse monitoringssysteem voor BSE goed werkt.


Meldingsplichtige ziekte

Boviene Spongiforme Encefalopathie (BSE) is sinds 1990 een meldingsplichtige dierziekte. Dierenartsen en veehouders zijn verplicht verschijnselen ervan te melden bij de NVWA. Deze koe stierf een natuurlijke dood op de boerderij en werd aangeboden voor destructie. Europese regelgeving schrijft voor dat kadavers ouder dan 48 maanden worden onderzocht op BSE.

Volgens WBVR-onderzoeker en hoofd van het Nationaal Referentielaboratorium Lucien van Keulen heeft de betreffende koe de ziekte spontaan gekregen. 'De oorzaak is bij deze variant waarschijnlijk een afwijkende vouwing van het prion eiwit. Dat komt bij oudere dieren wel vaker voor. Binnen de EU is deze variant sinds de invoering van de actieve BSE-bewaking in 2001 al 66 keer aangetroffen, vooral bij oudere dieren', legt Van Keulen uit in een persverklaring.

Afkomstig uit Groot-Brittannië

BSE werd voor het eerst gevonden in 1986 in Groot-Brittannië en verspreidde zich naar andere landen. Sinds 1997 is bij 88 runderen afkomstig uit Nederland een BSE-besmetting vastgesteld. In Nederland vindt zowel passieve als actieve monitoring plaats. Passieve monitoring wordt gedaan door veehouders, dierenartsen en slachterijen. Als zij verschijnselen van de ziekte vermoeden, wordt het betreffende dier gerapporteerd en onderzocht.

Daarnaast is er een actief monitoringssysteem van kracht in Europa. Dit systeem schrijft sinds 2001 voor welke dieren moeten worden getest op BSE. Nederland geldt als een land met een verwaarloosbaar BSE-risico. Dat betekent dat alleen in nood geslachte dieren ouder dan 24 maanden en gestorven dieren ouder dan 48 maanden worden getest op BSE. In het kader van de actieve monitoring analyseert WBVR jaarlijks 50.000 hersenmonsters.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer