Vijf runderen met BSE in Europese Unie vorig jaar

In totaal zijn vorig jaar vijf gevallen van BSE bij runderen in de Europese Unie (EU) gemeld. Opvallend genoeg was er dat jaar geen enkel geval in het Verenigd Koninkrijk.

Vijf+runderen+met+BSE+in+Europese+Unie+vorig+jaar
© Art Davis

Voor het Verenigd Koninkrijk is dat voor het eerst sinds de telling in de vorige eeuw werd gestart. Dat blijkt uit een EFSA-rapport. In totaal werden ruim 1,3 miljoen runderen getest. De positieve gevallen zijn niet in de voedselketen terecht gekomen. Opvallend genoeg was maar één BSE van de klassieke variant, wat dit dier mogelijk via het voer kreeg. De overige vier gevallen zijn atypische varianten, die spontaan ontstaan.

Verder zijn in de EU 685 gevallen van scrapie bij schapen gevonden en 634 bij geiten. Hiervoor zijn respectievelijk 286.351 en 110.832 dieren getest. Overigens zijn geen gevallen van Chronic Wasting Disease (CWD) gevonden bij de in de EU geteste 2,712 hertachtigen, zoals rendieren en elanden, gevonden in de EU. In Noorwegen werden echter vijf gevallen van CWD gemeld: drie in wilde rendieren en twee in elanden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer