Aanpassing nodig in vergoedingenstelsel agrarisch natuurbeheer

Het vergoedingenstelsel voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) vraagt om een aanpassing. Dat stellen BoerenNatuur en drie agrarische collectieven. Boeren die aan intensief natuurbeheer doen, leveren nu te veel in.

Aanpassing+nodig+in+vergoedingenstelsel+agrarisch+natuurbeheer
© Ruud Ploeg

De organisaties baseren zich op een bedrijfseconomische analyse die op hun verzoek is uitgevoerd door PPP Agro Advies. Daaruit blijkt dat boerenbedrijven die meer dan 40 procent van het land inrichten voor weidevogelbeheer jaarlijks duizenden euro's inleveren. De kosten die gepaard gaan met uitgesteld maaien en andere maatregelen wegen dan niet meer op tegen de vergoeding.


Bij bedrijven die tot 20 procent van het areaal aan natuurbeheer doen, loopt de vergoeding nog aardig in de pas met het gederfde inkomen. Boeren die intensiever aan bijvoorbeeld weidevogelbeheer doen, leveren steeds meer in, zegt voorzitter Alex Datema van BoerenNatuur.

De organisaties pleiten daarom voor een premie op bedrijfsniveau in plaats van een vergoeding per hectare. 'Den Haag heeft het Aanvalsplan Grutto omarmd. Dat betekent een zwaardere inzet op natuurbeheer en daar hoort een passende vergoeding bij.'


Meer taken

Dat de collectieven het verzoek nu naar buiten brengen, is geen toeval. Met de invulling van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) zullen meer maatschappelijke taken op het gebied van onder meer water- en landschapsbeheer op landbouwgronden afkomen. 'In de kern gebeurt dat op vrijwillige basis, maar boeren moeten wel die keuze kunnen maken. Een vergoeding per hectare werkt dan niet meer', zegt Datema.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer