BoerenNatuur wil tussenjaar voor agrarisch natuurbeheer

De koepel van agrarische natuurverenigingen BoerenNatuur wil dat de collectieven voor agrarisch natuurbeheer een jaar de tijd krijgen om zich aan te passen aan de veranderingen in het agrarisch natuurbeheer.

BoerenNatuur+wil+tussenjaar+voor+agrarisch+natuurbeheer
© Persbureau Noordoost

De boerendeelnemers in de collectieven kunnen volgens de organisatie nu nog geen weloverwogen keuze maken tussen het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) en de nieuwe regelingen in het kader van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

BoerenNatuur vreest dat het totale areaal aan ANLb-contracten in 2023 krimpt als boeren noodgedwongen kiezen voor de algemene vergroeningsregelingen uit het zogeheten Nationaal Strategisch Plan, de Nederlandse invulling van het vernieuwde GLB. 'Dit terwijl het ANLb-stelsel de komende jaren juist moet groeien om de biodiversiteit in het agrarisch gebied te versterken en te voldoen aan de Europese verplichtingen op dit vlak', stelt BoerenNatuur in een verklaring.

Ook de laatste toezeggingen van het ministerie van LNV aan de Tweede Kamer bieden volgens de organisatie onvoldoende houvast en flexibiliteit. 'Een leerjaar met maximale coulance is noodzakelijk voor de collectieven en hun deelnemers om de gewenste ambities met het ANLb te realiseren.' In dat jaar kan het ANLb-stelsel dan worden afgestemd op de overige regelingen, zodat zij beter op elkaar aansluiten.


Onduidelijk

Volgens BoerenNatuur is kort voor 1 januari, bij de start van het NSP-programma, nog te veel onduidelijk over het nieuwe stelsel. 'De besluitvorming van het NSP liet lang op zich wachten; het definitieve 'ja' vanuit Brussel is pas vorige week gekomen. Daarnaast is het nog steeds niet helder hoe de wisselwerkingen tussen het ANLb, de andere regelingen in het NSP en ook het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn, op het boerenerf gaan uitpakken. Dat leidt tot continue onzekerheid bij boeren over of en hoe ze kunnen blijven deelnemen aan het ANLb.'

Boeren hebben tot aan de uiterste inleverdatum van de gecombineerde opgave op 15 mei 2023 de tijd om een keuze te maken voor deelname aan de overige regelingen in het NSP. Voor het ANLb moeten collectieven en hun deelnemers echter al op korte termijn de knoop doorhakken om ze in meerjarige contracten te kunnen vastleggen, waarschuwt BoerenNatuur.


Detailniveau

'De collectieven doen hun uiterste best om de huidige en nieuwe deelnemers zo goed mogelijk te informeren en te motiveren. Dat is een moeizame en tijdrovende taak, omdat veel zaken nog niet op detailniveau zijn uitgewerkt. Bovendien komen we in de praktijk steeds nieuwe vraagstukken tegen waarop we geen antwoord hebben. We staan met onze rug tegen de muur', geeft BoerenNatuur aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer