Weer meer natuur in Binnenveldse Hooilanden

Het gaat goed met de natuur in de Binnenveldse Hooilanden. In dit gebied van totaal 280 hectare komen steeds meer bijzondere planten en dieren voor.

Weer+meer+natuur+in+Binnenveldse+Hooilanden
© Mooi Wageningen

Vier jaar geleden veranderden de weilanden tussen Wageningen en Veenendaal in nieuwe natuur. Provincie Gelderland had hier grond voor natuurontwikkeling verworven. Drie partijen maakten er met steun van de provincie een gezamenlijk plan voor en kochten de grond.

Boereninitiatief Coöperatie Binnenveldse Hooilanden en driehonderd burgers, verenigd in stichting Mooi Binnenveld, kregen elk 50 hectare in bezit en beheer. Staatsbosbeheer beheert 180 hectare. De provincie financierde de inrichting. Sloten werden gedempt, de voedselrijke toplaag werd weggegraven en de kronkelige loop van de Kromme Eem, een oude stroom, werd hersteld.


Tijdelijke gasten

In 2021 zijn 56 broedvogelsoorten geteld waarvan 14 van de Rode Lijst. Dit zijn vaste gasten zoals weidevogels, maar ook soorten van moerasland en ruigtes. Daarnaast komen er veel tijdelijke gasten, zoals groenpootruiter en paapje, maar ook grote vogels zoals de zwarte ooievaar en de vis- en zeearend.

Ook de ontwikkeling van bijzondere planten komt flink op gang. In 2022 zijn meer dan tweehonderd soorten vaatplanten geteld, waaronder echte blauwgraslandsoorten, zoals bleke zegge en melkviooltje. Die kwamen waarschijnlijk spontaan op uit oude zaden in de ondergrond. Andere soorten zijn ontstaan door uitstrooi van maaisel met zaad uit nabijgelegen natuurterreinen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer