Akkerbouwer Michael Schippers: 'Morgen is er weer een dag'

Is het nog wel zo slim om door te boeren? Dat vraagt akkerbouwer Michael Schippers uit het Zeeuwse Kamperland zich steeds vaker af als hij voor de zoveelste keer een krant openslaat en de berichten over de landbouw leest. Maar hij blijft ook nuchter en koel. 'Wat vandaag niet komt, komt morgen wel.'

Akkerbouwer+Michael+Schippers%3A+%27Morgen+is+er+weer+een+dag%27
© Kees Muizelaar

Wanneer Schippers wordt bevraagd over zijn gemoedstoestand, zegt hij zeker weleens wakker te liggen van alles wat op de sector wordt afgevuurd en de gevolgen daarvan voor zijn bedrijf. 'Dan spookt er van alles door mijn hoofd: moet ik de volgende generatie wel opzadelen met hoge schulden? Of moet het bedrijf schuldenvrij zijn? Of kan ik het beter helemaal verkopen? Gelukkig denken boeren in oplossingen. Maar de oplossingen zijn ook een keer op. Je moet stressbestendig zijn in de landbouw. Er gaat nog veel meer op ons afkomen. Juist daarom blijf ik gewoon doorkauwen en probeer ik problemen om te zetten in kansen', licht de akkerbouwer toe.

Schippers boert samen met twee collega-akkerbouwers en één vaste medewerker onder het bedrijf Nieuw Campen op het Zeeuwse eiland Noord-Beveland. Op 350 hectare teelt de samenwerking wintertarwe, aardappelen, suikerbieten, luzerne, vlas en graszaad. Dit jaar verbouwden ze voor het laatst zaaiuien. 'Vanwege de toenemende verzilting en verdroging zien we op deze plek geen toekomst meer voor dit gewas. Door het zoute water kunnen we niet beregenen. De uienopbrengst stagneerde dit jaar bij 20 ton per hectare. Dat is veel te weinig', stelt Schippers.


Nieuwe wetgeving

De grootste uitdagingen voor Nieuw Campen noemt Schippers het in stand houden van een goed verdienmodel, omgaan met verzilting en het implementeren van de nieuwe wetgeving. Dat laatste verandert in de ogen van de akkerbouwer te vaak en staat te ver van de praktijk af.

Je moet stressbestendig zijn in de landbouw

Michael Schippers, akkerbouwer in Kamperland

'Ik word er soms kriebelig van. We doen op 27 hectare aan Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer met daarin akkerranden ofwel bufferstroken van 12 of 9 meter breed. Als we willen voldoen aan de 3-meterregel binnen het nieuwe GLB, moet ik de stroken 3 meter breder maken. De regelingen kunnen we niet stapelen. Dat is krankzinnig', stelt de ondernemer. 'We zouden vrijstelling moeten krijgen voor die regel omdat we al ver van de sloot telen. Zo proberen we overal op in te spelen, maar dit soort regels is simpelweg niet werkbaar.'


Verzilting

Zeeland wordt steeds zouter en de impact voor gewastelers neemt daardoor toe. Hoe droger het is, hoe meer verzilting. Op het eiland was eind november nog steeds een flink neerslagtekort. 'Met de droogte en verzilting moeten we leren leven. De intensieve gewassen die daar het meest last van hebben, stoten we af.'

Schippers kijkt steeds minder naar het weer, maar meer naar de grond. 'Aan het weer kun je niets doen, aan de bodem wel. Sinds vijf jaar doen we aan niet-kerende grondbewerking. Dat werpt zijn vruchten af. De percelen houden het vocht langer vast, organische stof blijft meer bovenin en de verslemping is minder. Druppelirrigatie is vooralsnog te duur.'


Verdienmodel onder druk

Schippers constateert verder dat het verdienmodel van akkerbouwers onder druk staat. De kosten nemen flink toe en daardoor worden de marges kleiner. Hij doelt vooral op hoge kosten voor gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. 'En omdat de transportkosten stijgen, wordt dierlijke mest ook fors duurder. Dat moet voor ons uit Noord-Brabant komen.'

De toekomst van Nieuw Campen baart Schippers ook zorgen. 'Er moeten meerdere gezinnen van kunnen leven. Dat wordt een steeds grotere uitdaging.'

De akkerbouwer houdt zijn hoofd koel door zich regelmatig te storten op zijn hobby tractorpulling. 'Ik wil er iedere wedstrijd bij zijn.' Hij probeert nuchter te blijven in deze onzekere tijden. 'Ik ben mezelf al eens flink tegengekomen. Dan kom je erachter hoe vervelend dat is. Wat vandaag niet komt, komt morgen wel. 's Nachts doorwerken doe ik niet meer. Regent het de volgende dag? Dan hebben we pech en gaan we met iets aan de slag wat wel kan. Ik leef met de dag.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer