PBL: alleen natuurbeleid onvoldoende voor halen doelen

Met alleen natuurbeleid lukt het niet om de wereldwijde doelen voor biodiversiteit te halen, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Dat kan alleen als er tegelijkertijd wordt ingezet op innovatie, klimaataanpak en een hervorming van voedsel- en energiesystemen.

PBL%3A+alleen+natuurbeleid+onvoldoende+voor+halen+doelen
© Twan Wiermans

Deze conclusie wordt getrokken in de studie Exploring nature-positive pathways die PBL heeft verricht in de aanloop naar de 15e VN-conferentie over Biologische Diversiteit (CBD) die in december plaatsvindt in de Canadese stad Montreal.

De inzet van grootschalige beschermings- en herstelmaatregelen voor de natuur is wel een eerste vereiste. Daarnaast is ook beleid voor een verandering in productie- en consumptiepatronen noodzakelijk. Wereldwijd is deze urgentie voelbaar bij tal van partijen, aldus het PBL.


Een lager vleesconsumptie, het voorkomen van verspilling en verduurzaming van de landbouwproductie zijn maatregelen in de voedselketen waarmee natuur- en klimaatwinst valt te behalen. Overheden moeten initiatieven die deze verandering bewerkstelligen beter ondersteunen. Nu ziet het PBL nog te veel obstakels.


Landelijk gebied

In het landelijk gebied komen de bescherming van natuur en biodiversiteit, voedselproductie, bosbouw en andere claims op het gebruik van ruimte samen. Een inclusieve landschapsbenadering moet deze opgaven verbinden. Beleid is nog te vaak gericht op één opgave, meldt de studie.Noodzakelijke economische veranderingen vragen om innovaties en aanpassingen aan zowel de consumptie-, verwerkings- als productiekant van voedsel-, energie- en productketens. Voorbeelden hiervan zijn de transitie naar plantaardige eiwitten, duurzame energiebronnen en het circulair gebruik van materialen.

Internationale afspraken zijn nodig om bedrijven te dwingen meer rekening te houden met de waarde van natuur in de bedrijfsvoering. Naast het stimuleren en ondersteunen van innovaties is het ook nodig om ongewenste praktijken uit te faseren, via bijvoorbeeld beprijzing en normering, luidt een belangrijke conclusie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer