Europese plannen natuurherstel zetten Nederland niet op slot

De nieuwe plannen van de Europese Commissie voor natuurherstel zijn niet bedoeld om Nederland economisch op slot te zetten. Het hoognodige herstel van verslechterde natuur gaat juist hand in hand met economische activiteiten als bosbouw, landbouw en stedelijke ontwikkeling en levert op de lange termijn zelfs geld op. Dat meldt woordvoerder van de Europese Commissie in Nederland Ingelise de Boer.

Europese+plannen+natuurherstel+zetten+Nederland+niet+op+slot
© Twan Wiermans

Zo'n 80 procent van de natuur in de EU is in slechte staat en herstelt niet als er geen actie wordt ondernemen. Dat hoeft volgens De Boer niet automatisch te betekenen dat er meer beschermde natuurgebieden moeten komen in Nederland.

Het kan ook door onze leef- en productiewijzen beter op de natuur aan te laten sluiten en respectvoller te zijn voor onze omgeving, stelt zij. Bijvoorbeeld door het verbeteren van aangetaste bodem en landbouwgrond met natuurlijke elementen als heggen en bomen en het vergroenen van steden, gebouwen en wegen.


Gezonde natuur is geen hindernis voor bedrijvigheid, maar is juist nodig voor economische groei, geeft de woordvoerder aan. 'Elke euro die in natuurherstel wordt geïnvesteerd, creëert een economische waarde van 8 tot 38 euro. Dat komt omdat meer biodiversiteit bijdraagt aan voedselzekerheid, veiliger en meer voedsel, bescherming tegen klimaatverandering en onze gezondheid: schonere lucht, minder aandoeningen aan de luchtwegen.'

Door te investeren in natuurherstel komt er volgens haar meer natuur in onze landschappen en in ons dagelijks leven. 'Dat zal ons gezonder en welvarender maken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer