Stal bouwen volgens Maatlat Duurzame Veehouderij wordt lastiger

De aangescherpte regels voor het verkrijgen van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) remmen de bouw of verbouw van stallen die voldoen aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) af.

Stal+bouwen+volgens+Maatlat+Duurzame+Veehouderij+wordt+lastiger
© Henk Riswick

Dat verwacht subsidieconsultant Martine van den Wittenboer van Epiic dat zich richt op innovatieadvies, financiering en subsidies. Voor leghennen, vleeskuikens en varkensbedrijven geldt dat ze door de bouw van een MDV-stal niet in aantal dieren mogen groeien.

De andere veesectoren kennen deze eis niet. Wel gelden er voor de meeste veesectoren eisen voor de omvang van de stal, behalve voor konijnen, eenden en kalkoenen.


Leghennen

Voor leghennen is het maximum 120.000 dieren per stal en voor vleeskuikens 220.000. In een MDV-stal mogen 7.500 vleesvarkens of 1.200 zeugen. Bedrijven met vleeskalveren of vleesvee kennen sinds dit jaar een maximum van 1.250 dieren per stal. Melkgeiten of melkschapen hebben als maximum 1.500 dieren. Stallen voor melkvee mogen maximaal 250 dieren huisvesten.

Voor melkvee komt er als eis bij dat het bedrijf grondgebonden moet zijn. Dat wil volgens Wittenboer zeggen dat er voldoende grond in eigendom, pacht of via een huurovereenkomst moet zijn om alle mest van het bedrijf volgens de maximaal toegestane normen uit te mogen rijden. Op die grond moeten gras of voedergewassen worden geteeld.

Melkveehouders die weidegang gaan toepassen, krijgen daarbij geen 36 maar 45 procent MIA. Zonder weidegang krijgen melkveehouders een fiscaal voordeel van 36 procent MIA plus Vamil bij de realisatie van een maatlatstal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer