Commissies Europarlement zoeken compromis over uitstoot veeteelt

De Europese Commissie houdt vast aan het voorstel om de uitstoot uit de veehouderij onder de Richtlijn Industriële Emissie (RIE) te laten vallen. De landbouw- en milieucommissie van het Europees Parlement zoeken in het dossier naar een compromis.

Commissies+Europarlement+zoeken+compromis+over+uitstoot+veeteelt
© Europese Unie 2022

De Envi-milieucommissie in het Europarlement is het eens met de voorstellen. De Agri-landbouwcommissie is tegen, net als veel EU-lidstaten. In een gecombineerde hoorzitting in Brussel benadrukte een woordvoerder van de Europese Commissie maandag dat het bij de veeteelt alleen om de heel grote veehouderijen gaat, hooguit zo'n 15 procent van het aantal bedrijven.

De grens voor rundveehouderijen zou op 150 dieren liggen, bij vleesvarkens op 500 en bij vleeskuikens op 5.000. Verscheidene Europarlementariërs, waaronder Annie Schreijer-Pierik (CDA), wijzen erop dat in sommige landen met veel veeteelt een bedrijf met 150 dieren helemaal niet zo heel groot is.


Vrijwel alle leden van de landbouwcommissie in het Europarlement struikelen bovendien over het begrip 'industriële' in de richtlijn. De woordvoerder van de commissie kon er slechts op wijzen dat de naam van de RIE al jarenlang bestaat en dat die nu op een groter deel van de veehouderij van toepassing is.


Stop op nieuwe eisen

Een veelgehoord argument tegen strengere milieu-eisen is dat de agrarische sector al veel emissies heeft teruggedrongen. De EVP-christendemocraten vinden daarom zelfs dat er voorlopig een stop op nieuwe milieu-eisen moet komen. Maar de commissie wijst erop dat de nitraatvervuiling vanuit de veehouderij na tientallen jaren nog niet onder controle is.

Doel van de RIE is dat bedrijven over enkele jaren verplicht de meest moderne milieutechnieken gaan toepassen. Vanuit het Europarlement is de kritiek dat dat voor kleine veehouderijen op bijvoorbeeld Cyprus heel andere gevolgen heeft dan voor grote bedrijven in Duitsland, Nederland en Spanje. Gevreesd wordt dat de hoge kosten leiden tot meer schaalvergroting.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer