Van der Wal: werking Kopros onvoldoende duidelijk

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof durft geen uitspraken te doen over de werking van het Zwitserse middel Kopros om de ammoniakuitstoot te reduceren. Dit middel, dat over de stalvloer wordt gesproeid, wordt in het thuisland al jarenlang door melkveebedrijven toegepast. Uit metingen door het Nederlandse milieuadviesbureau EnviVice is een reductie in de ammoniakuitstoot van 13 kilo per dier per jaar naar 4 kilo per dier per jaar gebleken.

Van+der+Wal%3A+werking+Kopros+onvoldoende+duidelijk
© Pixabay

Volgens Van der Wal heeft EnviVice contact gehad over dit onderzoek met Landbouw Innovatie Noord-Brabant en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dit heeft nog niet tot resultaat geleid, waardoor de minister ook geen uitspraken over deze metingen kan doen, zo stelt ze in antwoorden op Tweede Kamervragen van PVV-Kamerlid Alexander Kops.

Verder stelt de minister dan Kopros zeker als aanverwante techniek op de Regeling ammoniak en veehouderij (RAV)-lijst kan komen. Deze lijst is niet alleen voor stalvloeren. Belangrijk daarbij is een goede borging. Niet alleen van de dosering, maar ook van de toediening. Daarbij geeft Van der Wal aan dat er bewust is gekozen voor een procedure om op de RAV-lijst te kunnen komen en daarmee een definitieve emissiefactor te krijgen. Hiervoor moeten voldoende metingen in vier verschillende praktijkstallen worden gehouden. Ze weet dat dit tijd kost. Eventueel kunnen systemen, onder voorwaarden, met een voorlopige emissiefactor op de RAV-lijst komen.

Dat de RAV-procedure volgens sommige bedrijven, waaronder EnviVice, duur is en daardoor lastig voor kleine partijen, herkent de minister. Ze wil wel werken aan een vereenvoudiging van de procedure, maar dit mag niet afdoen aan de betrouwbaarheid van de erkenning.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer