IPM Essen toont dat duurzaamheid hoog op tuinbouwagenda staat

Het startsein voor vakbeurs IPM werd dinsdag 24 januari in het Duitse Essen voor het eerst in drie jaar weer gegeven. Wie de vierdaagse beurs bezocht, kan niet anders dan concluderen dat vooral duurzaamheid hoog op de agenda staat bij de ruim 1.300 aanwezige bedrijven uit de bloemen- en plantensector.

IPM+Essen+toont+dat+duurzaamheid+hoog+op+tuinbouwagenda+staat
© Schuchrat Kurbanov/MESSE ESSEN

Met het oog op de doelstellingen van 2030 en 2040 speelt duurzaam produceren een steeds grotere rol in de tuinbouw. Niet alleen in Nederland wordt gehamerd op verantwoord gebruik van water, meststoffen, substraten en gewasbescherming, maar ook in andere Europese landen is dit het gesprek van de dag.

Dat is terug te zien op de IPM in Essen. 'Of het nu gaat om het verlagen van de voetafdruk of het recyclen van materialen, iedereen probeert wel ergens op in te spelen', zegt Mikel Olierook van Kratiste, dat klimstokken van aardappelschillen en miscanthus produceert.


Omringd door oplossingen

In het Innovatiecentrum Tuinbouwtechnologie en bij de stand van de Jonge Innovatieve Bedrijven zijn bezoekers omringd door oplossingen voor de huidige uitdagingen. Zo werd een nieuwe CO2-opslagmethode van plantaardige houtskool en biomassa gepresenteerd, waarbij water wordt opgeslagen en voedingsstoffen worden afgegeven. Op het gebied van potten was vooral aandacht voor gerecycled plastic en composteerbare materialen.

Zo presenteerde Neervenplant uit het Noord-Brabants Helenaveen een Cyperus-XS in een pot van gerecycled materiaal, met een label van gerecycled materiaal en een bamboeplug van natuurlijke materialen. Naast verduurzaming, was op de IPM Essen veel aandacht voor planten en bloemen die bestand zijn tegen droogte, hitte en/of stevige regenval.


Potplant 'Blazing Saddles' van sierteeltonderneming Gootjes Netherl. AllPlant uit het Noord-Hollandse Heerhugowaard won zelfs de IPM Novelty Award voor zijn klimaatbestendigheid. 'Deze plant voldoet aan alle eisen voor een klimaatbestendige plant. De plant is niet alleen hittebestendig, maar verdraagt ook intens zonlicht en heeft nauwelijks water nodig', aldus de jury.


Weinig noviteiten

Wel werden er duidelijk minder noviteiten op de beurs gepresenteerd dan tijdens de voorgaande edities. 'Veel bedrijven kiezen er tegenwoordig voor om de bekendmaking al voor de beursdagen te doen, bijvoorbeeld via sociale media. Wij hebben dat ook gedaan voor onze nieuwe rozensoort Moccachino', licht Peter van Delft van Decofresh Roses toe. 'Doordat we al eerder met de roos hadden gepronkt, hebben we veel bezoekers gehad die speciaal voor de Moccachino naar onze stand zijn gekomen.'

Van Delft geeft, net zoals een hoop andere standhouders, verder aan dat er dit jaar wel fors minder bezoekers waren dan tijdens de laatste editie in 2019. Volgens nieuwe cijfers van congrescentrum Messe in Essen hebben dit jaar zo'n 40.000 bezoekers het event bezocht. Dat waren er in 2019 nog 54.000. 'Er zijn dit jaar vooral veel studenten', ziet Van Delft. Toch is dat geen reden om volgend jaar over te slaan. Uit een enquête van Messe Essen blijkt dat 95 procent van de standhouders aangeeft volgend jaar gewoon weer van de partij te zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer