Selecta One: werken aan wereld die voor iedereen moeite waard is

De Duitse veredelaar Selecta One start dit jaar met het berekenen van de CO2-voetafdruk aan de hand van de HortiFootprint Calculator van stichting MPS. 'Duurzaamheid is topprioriteit voor ons', zegt Per Klemm van Selecta Group. In de beursstand op de IPM Essen wordt die boodschap ook nadrukkelijk voor het voetlicht gebracht.

Selecta+One%3A+werken+aan+wereld+die+voor+iedereen+moeite+waard+is
© Schuchrat Kurbanov/MESSE ESSEN

De stand van Selecta One in hal 2 van congrescentrum Messe in het Duitse Essen is niet te missen. Niet alleen neemt de keurig op ras gesorteerde stand van de veredelaar en producent van innovatieve sierplanten en functionele planten maar liefst 220 vierkante meter in beslag, de stand is ook overladen met geïnteresseerden. Vooral de rood-witte folder gericht op kostenbesparende én milieuvriendelijke oplossingen voor de huidige uitdagingen wordt uitgebreid bestudeerd en besproken.

De uitdagingen waar Selecta One op doelt, zijn energiemanagement, de stijgende arbeidskosten en krappe arbeidsmarkt en de toenemende teeltrisico's als gevolg van een krimpend middelenpakket. Op de IPM Essen presenteert de veredelaar daarom een rassenserie die onder lage temperaturen kan worden geteeld. Hieronder vallen onder meer de Erysimum, Nemesia, Verbena en Gaura. Ook rassen met met een verkorte teeltperiode, waaronder Sutera, Bidens, Petunia en Lobelia vallen, staan in de belangstelling.

Het vinden van milieuvriendelijke teeltwijzen is al jaren een speerpunt, benadrukt Klemm. 'We nemen onze verantwoordelijkheid voor mensen en milieu serieus. Dit doen we niet alleen voor de levensvatbaarheid van ons bedrijf, maar voor de toekomst van ons allemaal. We werken aan een wereld die voor iedereen de moeite waard is om in te leven.'


HortiFootprint Calculator

Een van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid bij Selecta One is de vijfjarige samenwerking met stichting MPS, de organisatie achter de HortiFootprint Calculator. Deze software moet het voor telers mogelijk maken om CO2-voetafdrukberekeningen te maken. Een scenariomodule binnen de rekensoftware maakt het daarnaast mogelijk vooraf te bekijken welke impact een verandering in materiaal of productiemethode heeft op de voetafdruk van het bedrijf.

De basis voor de HortiFootprint Calculator is de FloriPEFCR. Deze industriebrede gestandaardiseerde methode voor het kwantificeren van de milieuvoetafdruk wordt naar verluidt in het eerste kwartaal van 2023 door de Europese Unie als norm erkend. 'De afgelopen jaren heeft de sector zich gericht op het terugdringen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en energie. Maar als we echt willen weten wat ons milieueffect is, moeten we ook kijken naar bijvoorbeeld aantasting van de ozonlaag of menselijke en ecologische toxiciteit', zegt Maik Mandemaker van stichting MPS.


Transparantie

Hoewel Selecta One de eerste Duitse partner van de HortiFootprint Calculator is, telt het initiatief nu al ruim honderd aangesloten partijen. 'We zijn blij die eerste Duitse partner te zijn. We willen transparantie bieden aan de hele toeleveringsketen. Iedereen dit dat wil, kan onze CO2-voetafdruk gebruiken als mogelijk beslissingscriterium', besluit Klemm.

Selecta One start dit jaar nog met CO2-voetafdrukberekeningen in Tenerife en Stuttgart. Bij succes wordt dit uitgebreid naar de andere locaties.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer