Adema denkt aan aanpassen temperaturen veetransport

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kijkt hoe hij de maximale temperatuur waarbij diersoorten getransporteerd mogen worden in Nederland kan aanpassen in de beleidsregels. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa) heeft daar onlangs aanbevelingen voor gedaan.

Adema+denkt+aan+aanpassen+temperaturen+veetransport
© Henk Riswick

Er bestaat al een beleidsregel waarin staat dat op Nederlands grondgebied het (commercieel) vervoer van vee verboden is bij een temperatuur van 35 graden Celsius of hoger. Dit is ongeacht de duur van het vervoer en ongeacht of dit nationaal of internationaal transport betreft.

De Efsa heeft nu per diersoort een advies gegeven. Deze maximumtemperaturen voor diertransport vallen een stuk lager uit. Voor biggen van ongeveer 30 kilo zou de maximumtemperatuur vastgesteld moeten worden op 30 graden Celsius, voor vleesvarkens op 25 graden Celsius en voor zeugen op 22 graden graden Celsius. Voor runderen ligt er een advies om deze dieren niet te transporteren vanaf 25 graden Celsius om hittestress tijdens vervoer te voorkomen. Voor ongeschoren schapen zou de temperatuur op 27 graden Celsius komen te liggen en voor geschoren schapen op 32 graden Celsius.


Transportverordening

Regelgeving voor veetransport wordt Europees geregeld in de transportverordening en is rechtstreeks van kracht voor alle Europese landen en dus ook Nederland. Daar is nog geen maximumtemperatuur voor veetransporten in geregeld. Adema wijst erop dat er wel in staat dat het verboden is 'dieren te vervoeren of te laten vervoeren op zodanige wijze dat het de dieren waarschijnlijk letsel of onnodig lijden berokkent'.

Daarom kijkt de minister hoe dit kan worden vormgegeven in een beleidsregel, zoals dat eerder ook is gedaan. Een beleidsregel is geen officiële wet, maar geeft duidelijkheid over hoe een bepaalde wet wordt geïnterpreteerd en hoe toezichtorganisaties in de controle er uitvoering aan moeten geven. Adema betrekt bij het vaststellen van de beleidsregel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en sectororganisaties om ervoor te zorgen dat de mogelijk nieuwe beleidsregel uitvoerbaar en handhaafbaar is.


Aangenomen motie

De Tweede Kamer had eerder een motie aangenomen waarin werd gevraagd de maximale temperatuur voor het veetransport te verlagen van 35 naar 30 graden Celsius. Adema's voorganger, landbouwminister Henk Staghouwer, zag daar toen onvoldoende juridische basis voor om dat generiek voor alle diersoorten te doen. Daar lijkt nu dus door het Efsa-advies verandering in te komen omdat er voor verschillende diersoorten een advies ligt.


De Efsa beschrijft overigens dat niet alleen naar temperatuur moet worden gekeken. Voor het welzijn van dieren tijdens het transport moet ook worden gekeken naar luchtvochtigheid, thermische radiatie, temperatuur van omliggende oppervlakten en windsnelheid. Transport waarbij de vrachtwagen gekoeld kan worden met voldoende koelcapaciteit is uitgesloten van de huidige beleidsregel. Steeds meer veewagens hebben zulke systemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer