Landbouwministers: beperk veetransport tot maximaal acht uur

De landbouwministers van de Europese Unie vinden dat het transport van slachtvee beperkt moet worden tot maximaal acht uur. Daarmee sluiten zij zich aan bij aanbevelingen van een onderzoekscommissie van het Europees Parlement die rapporteerde over misstanden tijdens veetransport.

Landbouwministers%3A+beperk+veetransport+tot+maximaal+acht+uur
© ZLTO

Tot nu toe zijn varkenstransporten toegestaan voor maximaal 24 uur in speciaal uitgeruste vrachtwagens. Voorwaarde is dat de dieren constant toegang hebben tot water. Voor runderen, schapen en geiten geldt een maximum van 28 uur rijden met een drinkpauze van een uur.

De Landbouwraad stemde in met de aanbevelingen van de zogeheten Vught-werkgroep. Die bestaat uit Nederland, België, Duitsland, Denemarken en Zweden. Het werkdocument van deze groep brengt de EU-landen op één lijn voor onderhandelingen met het Europees Parlement over modernisering van de ruim twintig jaar oude dierentransportregels. Er wordt op gewezen dat sindsdien de diertransporten zowel in aantal als in omvang enorm zijn toegenomen.


Grotere hokken

Kern van de notitie is dat langeafstandstransporten van slachtvee binnen de EU en naar landen daarbuiten beperkt moeten worden. Ook moeten er grotere hokken komen, moet er onderweg desnoods worden bijgevoerd en mag er bij erg warm weer niet worden gereden. Wel moet er nog een oplossing wordt bedacht voor landen als Cyprus, Malta en Ierland. Die eilanden zijn van (traag) transport over zee afhankelijk.

Daarnaast moet worden vastgelegd dat de tijd van laden en lossen ook geldt als transporttijd. Andere afspraken die nog moeten worden gemaakt, hebben betrekking op videocameracontrole bij overslag op laad- en losstations. Verder dat vrachtwagens moeten worden voorzien van gps-controle en dat vrachtwagenchauffeurs een aparte opleiding voor dierentransporten moeten hebben gevolgd.


Uniforme regels

De vijf initiatiefnemers doen veel aanbevelingen voor meer uniforme regels in alle EU-landen, maar hebben geen oplossing gevonden voor de grote verschillen tussen de EU-landen in de controle en handhaving op dierentransporten. Wat in het ene land door controleurs door de vingers wordt gezien, wordt in buurlanden wel bestraft. Dat levert vooral problemen op bij internationale transporten.

Op een aantal onderdelen wordt het Europees voedselagentschap Efsa om nader advies gevraagd. Daarmee accepteren de ministers nu dus ook nog niet alle aanbevelingen en keuzes van het Europees Parlement. De Europese Commissie is van plan volgend jaar een nieuwe verordening op dierenwelzijn in te dienen. Het is de bedoeling de nieuwe transportregels tegelijkertijd te laten ingaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer