McCain helpt aardappeltelers verduurzamen

Aardappelverwerker McCain Foods lanceert donderdag in Nederland een programma voor het stimuleren van regeneratieve landbouw. Het doel is ondersteunen van Nederlandse aardappeltelers in hun transitie naar duurzame landbouwpraktijken.

McCain+helpt+aardappeltelers+verduurzamen
© Haijo Dodde

Het programma van McCain en zusterbedrijf CelaVita omvat technische, commerciële en financiële steun. Hierbij werken de aardappelfabrikanten onder meer samen met de Rabobank. In een persbericht meldt McCain dat aardappeltelers voor grote uitdagingen staan door klimaatverandering, toenemende productiekosten en onzekerheid over regelgeving.

McCain zegt wereldwijd samen te werken met akkerbouwers aan een vernieuwde manier van aardappelteelt. De basis hiervoor is een op ecosystemen gebaseerde landbouw, waarbij de focus ligt op de weerbaarheid van de teeltbedrijven en de verbetering van de opbrengsten en de kwaliteit van de aardappelen.

Volgens McCain wordt dit onder meer gerealiseerd door verbetering van de bodemgezondheid, het verminderen van de impact van synthetische middelen en vergroten van de biodiversiteit. Nederlandse telers kunnen aan het duurzaamheidsprogramma deelnemen op vier oplopende niveaus van 'Onboarding', 'Beginner', 'Master' en 'Expert'.


Volledig areaal regenartief in 2030

Het programma regeneratieve landbouw maakt deel uit van de toezegging van McCain om wereldwijd in 2030 op het volledige aardappelareaal, dat gebruikt wordt voor de eigen grondstofvoorziening, regeneratieve landbouw toe te passen. Volgens Erwin Pardon, regionaal-president voor continentaal-Europa maakt dit deel uit van de strategie van McCain.

'McCain en in Nederland ook CelaVita zetten zich al jaren in voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem. Na de uitrol van vergelijkbare programma's in Frankrijk en Canada is nu Nederland aan de beurt. Hiermee willen we naast de duurzaamheid van de voedselketen ook de samenwerking met onze telers versterken', meldt Pardon.

Voor de technische ondersteuning in het programma voor regeneratieve landbouw gaat McCain samen met kennis- en adviesbureau Aequator telers begeleiden en trainen. Deze ondersteuning is gericht op het bodemleven, organische stof en gewasdiversificatie. Agronomiemanager Erik Haasken van McCain verwacht dat telers bij de verdere vergroening nog stappen kunnen zetten door meer samen te werken.


Extra premie op geleverde tonnen

De telers die zich bezig houden met regeneratieve landbouw wil McCain in het kader van commerciële ondersteuning op vrijwillige basis een driejarig contract aanbieden. Dat omvat een premie op de geleverde tonnen aardappelen afkomstig van een regeneratief perceel. Het eerste jaar start McCain met een beperkt aantal telers in een pilot, daarna moet uitrol plaatsvinden naar alle akkerbouwers die telen voor de fabrikant.

Voor de verdere financiële steun van de telers in transitie werkt McCain nauw samen met Rabobank. Daarvoor is tussen beide partners een overeenkomst getekend met een looptijd van drie jaar. Onderdeel van de overeenkomst is onder meer een lening met rentekorting voor deelnemende aardappeltelers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer