Herbicide Stomp komend seizoen beperkt leverbaar

BASF meldt dat het problemen heeft met de levering van producten met de actieve stof pendimethalin. Dat betreft onder meer de herbiciden Stomp 400 SC en Wing P.

Herbicide+Stomp+komend+seizoen+beperkt+leverbaar
© Haijo Dodde

De productielocatie voor de actieve stof in de Verenigde Staten heeft volgens BASF in het najaar van 2022 problemen ondervonden met een defecte installatie. Het opstarten van het productieproces verliep daarna ook niet zonder slag of stoot. Tot overmaat van ramp zijn door de extreem lage temperaturen in de VS ook nog leidingen bevroren, waardoor de productie opnieuw stil viel.

Door deze opeenstapeling van problemen zal er ook in Nederland een duidelijk tekort zijn aan het middel Stomp 400 SC dit voorjaar, stelt BASF als toelatingshouder. Ook het pendimethalin-bevattende middel Wing P zal beperkt leverbaar zijn. Deze tekorten hebben vooral gevolgen voor veel voorjaarsteelten, maar in het bijzonder uien- en bloembollentelers staan voor een grotere uitdaging om hun gewassen onkruidvrij te houden.


In elk geval tot de zomer een tekort

In een reactie zegt BASF te verwachten dat het tot de zomer lastig zal zijn om in Nederland aan de vraag naar Stomp en Wing P te voldoen. Over de beschikbaarheid later in het seizoen is nog weinig duidelijkheid te geven. Dat hangt sterk af van het herstel van de productiecapaciteit voor de stof pendimethalin in de Amerikaanse fabriek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer