Agrifirm: uien in droog jaar met herbiciden niet onkruidvrij te houden

Met het huidige middelenpakket lukt het niet om een perceel uien vrij van onkruid te houden. Zeker niet in een droog jaar, blijkt uit de resultaten van een herbicidenproef van Agrifirm en uienkenniscentrum UIKC op proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat.

Agrifirm%3A+uien+in+droog+jaar+met+herbiciden+niet+onkruidvrij+te+houden
© Job Hiddink

'In een droog jaar als dit ga je het niet redden om met herbiciden uienpercelen onkruidvrij te houden', constateert akkerbouwspecialist Johan Brooijmans van landbouwcoöperatie Agrifirm. Een andere grote oorzaak van de veronkruiding is de droogte van deze zomer, stelde hij vorige week op de Uiendag.

Zelfs op een veldje waarin is gespoten met toegelaten chemische onkruidbestrijdingsmiddelen overwoekert onkruid het uiengewas. Het schoonste object op het proefveld is waar het bodemherbicide Wing P is toegepast bij 10 procent opkomst. Op het veldje was volgens Brooijmans geen sprake van plantwegval.


Vroeg beginnen

De teeltspecialist adviseerde de uientelers om vroeg te beginnen met de inzet van bodemherbiciden. 'Hoe eerder je start, hoe verder je komt.' Ook wees hij de telers op het belang van een egaal zaaibed, gesloten grond en diep genoeg zaaien.

'Hoe eerder je start, hoe verder je komt'

Johan Brooijmans, akkerbouwspecialist Agrifirm

Brooijmans zegt dat de temperatuur een belangrijke rol speelt bij de werking van bodemherbiciden. 'Ze reageren fel als de omstandigheden lang koud en nat zijn. Vorig jaar was het kiezen van het juiste moment van toepassing lastig. Veel regen na het spuiten brengt grote risico's met zich mee.'

Uit de herbicidenproef blijkt verder dat toepassing van Starane Top in het kram- en vlagbladstadium van uien een iets beter resultaat geeft. De combinatie van Boxer en Lentagran WP gaf een beter effect in een dosering van 0,5 liter per hectare bij inzet vanaf de eerste pijp. Boxer spuiten in het kramstadium liet geen verbetering zien.


Probleemonkruiden

Brooijmans ziet perzikkruid en klein kruiskruid als de grootste probleemonkruiden in uien en denkt dat telers het in de toekomst moeten hebben van de nog beschikbare chemische middelen in combinatie met mechanische onkruidbestrijding. 'Er zitten geen nieuwe herbiciden in de pijplijn.'

De onkruidbestrijding in uien is vanaf het verdwijnen van de herbiciden CIPC en Pyramin alsmaar lastiger geworden. Het wegvallen van de contactmiddelen Bromotril en Emblem Flo sinds dit jaar is een nieuwe aderlating voor uientelers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer