Albert Dun: 'Vorm eigen puntensysteem voor hennep en vlas in GLB'

Er is mogelijk geen ruimte voor een volwaardige plek voor vlas en vezelhennep in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De gewassen leveren niet voldoende punten op en komen dan niet in aanmerking voor een ecopremie. Daardoor worden de teelten een stuk minder interessant, stelt directeur Albert Dun van hennepverwerker Dun Agro.

Albert+Dun%3A+%27Vorm+eigen+puntensysteem+voor+hennep+en+vlas+in+GLB%27
© Dun Agro

Waarom is het telen van vezelhennep aantrekkelijk?

'Dit gewas heeft een hoge CO2-opslag en is goed voor de bodem. In het huidige GLB krijg je een vergoeding van 100 euro per hectare, mits je voldoet aan de vergroeningseisen. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld geen gewasbescherming en kunstmest gebruikt. Ook ontvangt de boer van de verwerker een vergoeding die meestal hoger is dan de graanprijs.'

Het risico om vezelhennep te telen wordt groter, tenzij de verwerker garant staat voor de extra kosten

Albert Dun, directeur Dun Agro

Wat is het probleem in het nieuwe GLB vanaf 2023?

'Vezelhennep wordt dan in de ecoregeling net als graan aangemerkt als rustgewas. Het levert niet voldoende punten op om een ecopremie te krijgen. Graan scoort evenveel punten en dat is oneerlijk. Henneptelers worden dus niet meer apart beloond voor het niet gebruiken van kunstmest en gewasbescherming.'


Wat is volgens u de oplossing?

'Maak een eigen puntensysteem voor vezelhennep en ook vlas in de ecoregeling. Deze soorten zijn niet te vergelijken met andere, minder duurzame gewassen. Ook is het anders oneerlijk tegenover telers die zich hebben ingespannen om mee te doen aan de vergroeningsregeling.'


Het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn vormt een tweede probleem. Waarom?

'Henneptelers moeten dan het gewas eerder binnenhalen dan ze normaal gesproken doen om voor 1 oktober een vanggewas te kunnen zaaien. Vaak zijn ze in oktober nog volop aan het oogsten, maar dan kunnen ze worden gekort op betalingsrechten. Het risico voor de boer om hennep te telen wordt groter, tenzij de verwerker garant staat voor de extra kosten. Dat is niet gewenst.


'We pleiten ervoor om vezelhennep als wintergewas aan te merken, waardoor het mogelijk wordt uitgezonderd van de 1 oktoberregel. Uit onderzoek van CLM blijkt dat naast een hoge CO2-opslag de emissie en milieubelasting van vezelhennep en vlas lager is dan van graan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer