CLM pleit voor erkenning vlas en hennep in nieuw GLB

CLM Onderzoek en Advies maakt zich hard voor erkenning van vlas en vezelhennep in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dat terwijl deze gewassen volgens de organisatie juist eenvoudig in het GLB zijn op te nemen.

CLM+pleit+voor+erkenning+vlas+en+hennep+in+nieuw+GLB
© Koos van der Spek

Eerder deze week kwam naar buiten dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vlas en hennep geen volwaardige plek geven in de ecoregeling van het nieuwe GLB.

'Een gemiste kans om deze unieke, extra duurzame vezelgewassen een stimulans te geven', stelt adjunct-directeur Peter Leendertse van CLM Onderzoek en Advies. Uit onderzoek van het bedrijf blijkt dat beide gewassen zeer duurzaam zijn en als bouwmateriaal voor extra opslag van CO2 zorgen.


Eenvoudig op te nemen

Volgens CLM Onderzoek en Advies zijn vlas en vezelhennep ook eenvoudig in het nieuwe GLB op te nemen door deze gewassen punten toe te kennen voor extra duurzaamheid. Een conclusie uit het rapport: 'De emissie van broeikasgassen, en de milieubelasting van water en bodem, is in de teelt van vlas en hennep duidelijk lager dan in wintertarwe en consumptieaardappelen. Ook is de bijdrage aan de instandhouding van een gezonde landbouwbodem en van biodiversiteit hoger. Beide gewassen passen daarnaast in een natuurinclusief bouwplan, met een combinatie van gewassen en natuurmaatregelen.'


Een andere conclusie uit het onderzoek van CLM Onderzoek en Advies is: 'Vlas en hennep zijn vezelgewassen die goed in ons gematigde klimaat passen. Daarom bieden ze kansen bij het verkleinen van de ecologische voetafdruk van allerlei producten. Door de toepassing van vezels en de houtige delen van vlas en hennep in diverse materialen (waaronder textiel en bouwmaterialen) vindt substantiële vastlegging van CO2 plaats. Juist de langjarige vastlegging van CO2 is een belangrijk pluspunt vanuit de klimaatopgave en past goed binnen het raamwerk van de Green Deal van de Europese Unie om de klimaatdoelen van Parijs te realiseren', luidt het.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer