Cock Verweij: 'We zijn een echt familiebedrijf, daarin schuilt onze kracht'

Kaasboerderij Verweij in het Utrechtse Polsbroek maakte in ruim tien jaar een grote ontwikkeling door. Geen groei om het groeien zelf, maar als zich kansen voordoen, gaan ze ermee aan de slag. 'Tenminste, als het past binnen de bedrijfscultuur.'

Cock+Verweij%3A+%27We+zijn+een+echt+familiebedrijf%2C+daarin+schuilt+onze+kracht%27
© Bert Hartman

Cock Verweij tapt een beker koffie in. De kantine biedt als een soort skybox een fraai uitzicht over de stal. De ruimte wordt geregeld gebruikt door groepen voor vergaderingen en feestjes. 'Meestal vrijblijvend. We hangen er bewust geen actief verhuurconcept aan. Het is een kans om te laten zien hoe we hier werken. Dat levert soms zulke leuke reacties op. En wie weet waar zulke goede indrukken ooit toe leiden.'

Gemeente Lopik en provincie Utrecht weten de kantine bij Verweij inmiddels te vinden. Zo wordt er binnenkort een sessie gehouden in het kader van de gebiedsprocessen en staat er deze maand ook een koffiepauze gepland tijdens de Zuiveltour van de provincie. 'Voor ons is het ook een mooie plek om onze klanten te ontvangen die hier kaas kopen en om tegelijk te laten zien waar het product vandaan komt.'

Bij dat laatste doelt Verweij niet alleen op de consument. De kaasboerderij verkaast inmiddels een paar miljoen liter melk per jaar, ook van een collega-melkveehouder met wie ze samenwerkt. Het assortiment bestaat uit ruim vijftig verschillende soorten kaas, in verschillende kleuren, met diverse kruiden en in allerlei formaten. 'Via De Producent liggen onze kazen in allerlei speciaalzaken door het hele land. Ongeveer een derde is bestemd voor de export', geeft Verweij aan.

Dat het zo groot zou worden, hadden we vooraf ook niet kunnen denken

Cock Verweij, melkveehouder Kaasboerderij Verweij in Polsbroek

Grote vlucht

De kaasmakerij heeft in relatief korte tijd een grote vlucht genomen en het eind is nog niet in zicht. 'We zijn bezig met de vergunning voor een nieuw onderkomen naast de melkveestal. In Zwitserland is een kaasmakerij gekocht, om daarin te installeren. Zodoende is het al lang niet meer de kleine neventak die het vroeger was', blikt Verweij terug.

'Mijn ouders hadden vroeger een authentieke kaasmakerij, achterin de boerderij. Toen mijn broer Pieter aangaf door te willen in de kaas, hebben we de voormalige autogarage verbouwd en is het balletje gaan rollen. Dat het zo groot zou worden, hadden we toen ook niet kunnen denken.'

Bij de overname in 2009 telde het bedrijf zo'n honderd melkkoeien, nu rond de 450. Verweij benadrukt dat die groei vrij organisch tot stand is gekomen. 'Eerst ging de helft van de melk naar de eigen kaasmakerij, later werd dat 100 procent. We hebben niet ver van tevoren allerlei scenario's doorgerekend, maar staan open voor nieuwe activiteiten. Zo is groei geen doel op zich. Vaak ontstaat die door een samenloop van omstandigheden.'


Open gesprek

Verweij is overtuigd dat veel nieuwe kansen zich spontaan aandienen, in een open gesprek. 'Zo is ook de samenwerking met onze achterbuurman ontstaan. Via enkele nieuwe kavelpaden hebben we onze percelen met elkaar verbonden. Wij verwerken zijn melk tot kaas, terwijl we ook een deel van het landwerk voor onze rekening nemen. Zo versterken we elkaar.'

In de kaasmakerij is Pieter Verweij die ochtend druk met het schoonspoelen van een wrongelbak. Achterin het pand staan karren vol kazen klaar voor transport. We lopen even later de stal weer in, deze is meer het domein van Cock Verweij die verantwoordelijk is voor het vee. De jongere broer Jaco bekommert zich vooral om de techniek. Hij is van het landwerk en de mechanisatie. Sinds kort is ook Corjan, de zoon van Cock Verweij, in het bedrijf werkzaam. Hij is op dat moment bezig in de machinewerkplaats.


De schouders eronder

'We zijn een echt familiebedrijf, daarin schuilt onze kracht', verzekert Cock Verweij. 'We zetten er allemaal de schouders onder. Iedereen heeft daarin zijn rol. Zo staat mijn zus sinds kort met een kaaskraam op verschillende plekken hier in de regio. Het enthousiasme is groot. Ook onze medewerkers zijn allemaal begaan met het bedrijf. Mijn kinderen helpen op zondag vaak mee in de 2x36-swingovermelkstal. Binnen twee uur hebben we alles voor elkaar. Mooi om dat samen met elkaar te doen.'

Dit soort samenspel vindt hij belangrijk. Zo haalt hij veel inspiratie uit een netwerkclub, met wie hij regelmatig spart. 'Allemaal hebben we onze eigen specialiteiten. De een is financieel sterk, de ander technisch of juist juridisch. Een van hen heeft ons bijvoorbeeld in 2014 geadviseerd bij de bouw van deze stal. En nog recenter, bij de installatie van een mestvergister. Een flinke investering, die we in verschillende fasen willen uitrollen.'

Inmiddels benutten ze de opgewekte energie al in de kaasmakerij. 'Daarmee besparen we veel op onze gas- en elektriciteitsrekening. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we ook de kali en stikstof gaan omzetten in kunstmest, die we weer op het land kunnen gebruiken. Daarmee is de cirkel rond.'


Bedrijfsgegevens

Cock (43), zijn broers Pieter (38) en Jaco (33) en zoon Corjan Verweij (20) zitten in een commanditaire vennootschap. De broers namen het bedrijf in het Utrechtse Plosbroek in 2009 over van hun ouders. Cock Verweij is verantwoordelijk voor de algemene zaken en de veehouderijtak, bestaande uit zo'n 450 stuks melkvee en ruim 130 hectare grond.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer