Familiebedrijf+investeert+minder+gul+in+werknemers
Nieuws
© Peter van Houweling

Familiebedrijf investeert minder gul in werknemers

Familiebedrijven investeren gemiddeld minder in hun werknemers dan niet-familiebedrijven. Zo biedt 85 procent van de familiebedrijven de medewerkers trainingen en opleidingen tegenover 97 van alle andere ondernemingen.

Dat is te lezen in het woensdag gepresenteerde rapport Winnend werkgeverschap, een studie van Erasmus Centre for Family Business (ECFB), BDO Accountants & Adviseurs en Rabobank. Voor dit onderzoeksrapport werden verschillende aspecten onder de loep genomen van duizenden ondernemingen in 37 landen, waaronder Nederland. Speciale aandacht was er voor thema's als opleiding, gezondheid en veiligheid, arbeidsomstandigheden, balans werk en privé en arbeidsconflicten.

'Familiebedrijven voeren minder vaak een actief loopbaanbeleid voor hun medewerkers en is er minder aandacht voor promotie en doorgroeimogelijkheden', meldt Mirelle Pennings, directeur Corporate Clients Nederland bij Rabobank. Meer dan bij andere ondernemingen functioneren veel familiebedrijven, ook in Nederland, volgens het loyaliteitsmodel. Goed werkgeverschap wordt bij deze ondernemingen voornamelijk geïnterpreteerd als het bieden van bestaanszekerheid aan de eigen werknemers.

Loyaliteit is wederkerig

Anderzijds blijken werknemers bij een familiebedrijf veel minder snel bereid tot een staking dan werknemers bij niet-familiebedrijven. De onderzoekers trekken daaruit de conclusie dat werkgeverschap in het familiebedrijf vaak is gebaseerd op wederkerige loyaliteit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer