Tsjechië gaat kleinschalige en biologische landbouw stimuleren

De nieuwe Tsjechische landbouwminister Zdenek Nekula wil kleine en middelgrote landbouwbedrijven steunen. Dat is in Tsjechië opvallend, omdat het land als erfenis van het communisme over het algemeen juist grote landbouwbedrijven kent.

Tsjechi%C3%AB+gaat+kleinschalige+en+biologische+landbouw+stimuleren
© ANP

De nieuwe minister heeft verder aangekondigd het Nationaal Strategisch Plan (NSP) van Tsjechië te verscheuren en met een nieuwe versie te komen. In het NSP staat beschreven hoe ieder Europees land invulling wil geven aan het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Nekula wil meer accent leggen op verduurzaming, milieu, water- en bodemkwaliteit en bijvoorbeeld agroforestry.

De subsidiestroom vanuit Europa moet, als het aan Nekula ligt, anders verdeeld worden. Hij wil dat het geld minder naar grote bedrijven gaat en juist meer naar kleine en middelgrote ondernemers, jonge en beginnende boeren en biologische landbouw. Ook precisielandbouw is een van de zaken waar hij prioriteit aan wil geven.

De voornemens van het nieuwe Tsjechische kabinet zijn interessant, omdat in de tweede helft van 2022 Tsjechië het EU-voorzitterschap van Frankrijk overneemt. Nekula is lid van de Tsjechische Volkspartij (KDU-CSL), die in het Europees Parlement is aangesloten bij de Europese Volkspartij. Vanuit Nederland zijn het CDA en ChristenUnie lid van de Europese Volkspartij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
Meer weer