Laurens de Winter: 'Bodem is mijn belangrijkste kapitaal'

Laurens de Winter van Akkerbouwonderneming 't Rietveld in Ovezande verbouwt bruine bonen, suikermais en vlas naast de gangbare teelten. Risicospreiding, teeltrotatie en bodemvruchtbaarheid vindt hij belangrijk.

Laurens+de+Winter%3A+%27Bodem+is+mijn+belangrijkste+kapitaal%27
© Anton Dingemanse

Dit jaar heeft akkerbouwer Laurens de Winter (43) de leiding van het familiebedrijf in het Zeeuwse Ovezande geheel overgenomen. Hiervoor werkte hij al in maatschap samen met zijn ouders. De Winter hecht veel waarde aan risicospreiding en ruime teeltrotaties vanwege de bodemvruchtbaarheid.

Tarwe is met 50 hectare de grootste teelt wat betreft oppervlakte, gevolgd door aardappelen (25 hectare), suikerbieten (28 hectare), uien (22 hectare), bruine bonen (12 hectare), suikermais (8 hectare), vlas (11 hectare) en luzerne (9 hectare). Bij de uien gaat het om 10 hectare plantuien en 12 hectare zaaiuien. De omvang van de verschillende teelten fluctueert wel enigszins van jaar tot jaar.


Bruine bonen

Bruine bonen en vlas zijn teelten die normaal gesproken eerder in Zeeuws-Vlaanderen zijn te vinden, maar De Winter heeft hier goede ervaringen mee op de Zuid-Bevelandse klei. Eerder teelde hij conservenerwten, maar het financieel resultaat hiervan liep terug. Bruine bonen kwamen toen als alternatief in beeld. Tot nu toe is dit geen verkeerde keuze gebleken volgens de ondernemer.

Ik denk dat we met meer weerextremen rekening moeten houden

Laurens de Winter, akkerbouwer in Ovezande

Ook in de natte zomer van 2021 behaalde De Winter meer dan 4.000 kilo per hectare opbrengst van zijn bruine bonen. Dit is mede te danken aan de vlakligging en de structuur van de percelen, waaraan hij veel aandacht besteedt. De bonen worden op contract geteeld voor conservenfabrikant HAK, maar worden daarvoor door Termont & Thomaes afgenomen voor de schoning.


On the way to PlanetProof

De bruinebonenteelt heeft het On the way to PlanetProof-certificaat. Dat vraagt een bewuste omgang met gewasbescherming en bodembewerking en bedrijfsbreed meer ruimte voor natuur en milieu. Elk jaar komt er een keuringsinstantie over de vloer. De Winter: 'Je bouwt punten op volgens een bonus-malussysteem. Als aan alles is voldaan, volgt een plus op de uitbetalingsprijs.'


Het was een prima jaar voor bruine bonen.
Het was een prima jaar voor bruine bonen. © Anton Dingemanse

Voor aardappelen, uien en suikermais is de akkerbouwer Global GAP-gecertificeerd. De zaaiuien worden voor de helft op contract geteeld voor Indonesië via MSP Onions in Nieuwdorp. De andere helft wordt verkocht op de vrije markt. De aardappelen – rassen Melody en Musica – gaan vaak als exportaardappelen weg. Hierbij wordt ook steeds vaker gevraagd naar het Global GAP-certificaat.


Hele of halve kolven

De Winter levert zijn suikermais aan Farmpack in Kapelle. Daar wordt de mais direct verwerkt en diepgevroren. Na het verpakken van de suikermais belandt deze in de vorm van hele of halve kolven in de winkel. Alles is bestemd voor de versmarkt. Vooral in Scandinavië is er veel vraag naar suikermais.

'Deze teelt is niet te vergelijken met gewone mais vanwege een groter teeltrisico', zegt de ondernemer. 'Vorig jaar was het erg droog rond de kieming en dit jaar heb ik veel kiemende mais verloren door kraaien. Een paar koude nachten rond de opkomst van suikermais kunnen fataal zijn, want het is toch min of meer een tropisch gewas.'


Beregenen

Op grofweg driekwart van zijn percelen kan De Winter beregenen. Dit zijn voornamelijk de percelen rond de bedrijfsgebouwen. De resterende percelen liggen meer naar de Westerscheldedijk en daar liggen in het teeltseizoen ook vaak transportslangen naartoe. De ondernemer heeft geïnvesteerd in twee haspels met pompen. 'Ik denk dat we in de toekomst met meer weerextremen rekening moeten houden.'

Sinds enkele jaren experimenteert De Winter met niet-kerende grondbewerking bij de uien, aardappelen, granen en suikerbieten. 'De grond ligt vlakker in het voorjaar en het vochtvasthoudend vermogen is beter. Ik zie meer capillaire werking. Een uitdaging hierbij is het onderwerken van gewasresten en groenbemesting.'

Veel aandacht besteedt de Zuid-Bevelander aan intensivering van het bodemleven en bodemvruchtbaarheid. Met een uitgebalanceerde bouwplankeuze, maximale inzet van groenbemesters en champignoncompost probeert hij het organischestofgehalte op peil te houden. 'De bodem is mijn belangrijkste kapitaal en daar moet ik zuinig op zijn.'


Nieuwe regelgeving

Voor akkerbouwers liggen er sowieso genoeg uitdagingen in het verschiet. 'Er komt veel nieuwe regelgeving op ons af', zegt De Winter. 'Het wordt nog een hele toer om daar in het bedrijf mee om te gaan. Bepaalde teelten worden lastiger, doordat gewasbeschermingsmiddelen niet meer beschikbaar zullen zijn. Ook gaan de afnemers meer eisen stellen.'

Tegelijkertijd wordt de wereldhandel chaotischer, stelt de ondernemer. 'Containers bijvoorbeeld zijn op dit moment heel duur. Mijn aardappelen en uien gaan voornamelijk naar het buitenland, dus dat merken we wel. Maar uiteindelijk blijft de handel bestaan. Dat is zeker. Ik denk dat ik mijn ambities in die ontwikkelingen voorlopig wel kwijt kan.'


Al bijna driehonderd jaar op dezelfde plek.
Al bijna driehonderd jaar op dezelfde plek. © Anton Dingemanse


Al bijna driehonderd jaar familiebedrijf

Laurens de Winter (43) stapte in 2005 in het 160 hectare grote familiebedrijf in het Zeeuwse Ovezande. Hij is getrouwd met Sofie en ze hebben twee dochters: Lieke (8) en Veerle (6). Laurens is de vierde generatie De Winter. De geschiedenis van het akkerbouwbedrijf gaat terug tot 1730, weet vader Lauran de Winter (66). Via de vrouwelijke lijn is het bedrijf al bijna driehonderd jaar in de familie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer